Żywność bezglutenowa – na co zwrócić uwagę, gdy cierpisz na celiakię

Celiakia to choroba autoimmunologiczna zmuszająca do przejścia na dietę bezglutenową (i stosowania jej do końca życia). Szacuje się, że cierpi na nią ok. 1% europejskiej populacji. Na szczęście producenci starają się jak najbardziej ułatwiać chorym życie – żywność bezglutenowa jest coraz bardziej dostępna, smaczna i zróżnicowana. Na co musisz zwrócić uwagę, kupując tego rodzaju produkty spożywcze?
Żywność bezglutenowa – na co zwrócić uwagę

W jakich produktach spożywczych występuje gluten, a w jakich nie?

Gluten to mieszanina białek (prolamin i glutenin), które występują w zbożach właściwych. Najważniejsze z nich to:

  • gliadyna (pszenica, również tzw. stare odmiany, czyli orkisz, płaskurka i samopsza),
  • sekalina (żyto),
  • hordeina (jęczmień).

Wszystkie produkty z tymi zbożami w składzie są absolutnie zabronione na diecie bezglutenowej. Jako ich zamienniki chorzy na celiakię mogą spożywać kukurydzę, proso, sorgo, ryż, grykę, amarantus i komosę ryżową, jak również ziemniaki i rośliny strączkowe (fasolę, soję, soczewicę). Pozostałe grupy produktów spożywczych (nabiał, mięso, owoce, warzywa) są dozwolone.

Warto wiedzieć, że chociaż owies sam w sobie nie zawiera glutenu (należy do tej samej rodziny zbóż co ryż), ale bardzo często ulega skażeniu na polu, w transporcie albo na etapie produkcji. Dlatego osoby z celiakią mogą spożywać jedynie produkty owsiane ze specjalnymi certyfikatem potwierdzającymi jego czystość.

Czy unikanie produktów zbożowych wystarczy? Nie!

Mogłoby się wydawać, że po usłyszeniu diagnozy wystarczy odstawić typowo zbożowe i mączne produkty, czyli pieczywo, makarony, kasze czy gotowe dania typu pierogi i pyzy. Niestety, to jednak za mało. Gluten może znajdować się nawet tam, gdzie się go absolutnie nie spodziewasz: w serach i wędlinach, produktach typu light, przyprawach, sosach (majonez, ketchup), mrożonych warzywach i wielu innych. Dlatego pamiętaj:

  • Zawsze czytaj skład! Szukaj nie tylko zbóż, ale również innych składników, np. słód jęczmienny, seitan (czysty gluten), błonnik i skrobia pszenna itd.
  • Kupuj żywność tylko w zaufanych miejscach, które naprawdę gwarantują bezpieczeństwo (https://swojskapiwniczka.pl/dieta-bezglutenowa).
  • Postaw na produkty wysokiej jakości. Najtańsze parówki, wyroby seropodobne czy kotlety sojowe na pewno zawierają „glutenowe zapychacze”.

Celiakia grozi niedoborami wielu składników odżywczych, dlatego musisz zadbać o naprawdę zbilansowaną dietę. Jedz dużo warzyw, owoców i roślin strączkowych. Pamiętaj też o produktach pozytywnie wpływających na perystaltykę jelit (np. zamiast białego ryżu o działaniu zapierającym wybierz ryż dziki lub brązowy albo kaszę gryczaną).

Żywność bezglutenowa z certyfikatem – znak Przekreślonego Kłosa

Producenci oferujący żywność całkowicie bezpieczną dla chorych na celiakię muszą zadbać o właściwe zorganizowanie całej linii produkcyjnej. Oznacza to uniemożliwienie skażenia glutenem na każdym etapie (od pozyskiwania i transportu surowców, przez samą produkcję, po pakowanie, przechowywanie oraz dystrybucję). Wiele firm dostosowało się do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Dzięki temu mają prawo do umieszczania opakowaniu swoich produktów licencjonowanego znaku towarowego Przekreślonego Kłosa

Oprócz właściwego zorganizowania produkcji do uzyskania licencji niezbędne jest również: 

  • przesłanie próbek żywności do akredytowanego laboratorium w celu zbadania metodą ELISA R5 i uzyskać wynik zawartości glutenu do 20 mg/kg,
  • pozytywne przejście audytu przez uprawnionych audytorów.

Dlaczego powinno mieć to dla Ciebie ogromne znaczenie, jeśli cierpisz na celiakię? Ten znak gwarantuje właściwy, bezpieczny dla Twojego organizmu sposób wytwarzania żywności. Nawet śladowe ilości glutenu mogą wpłynąć na brak poprawy stanu Twojego zdrowia albo przyspieszać proces degeneracji kosmków jelitowych.

Celiakia to nie koniec świata

Jeśli u Ciebie albo kogoś z Twoich bliskich zdiagnozowano celiakię, staraj się traktować dietę bezglutenową nie tyle jako leczenie, lecz jako nowy sposób życia i żywienia. Żywność bezglutenowa jest nie tylko ogólnie dostępna i bezpieczna, ale również smaczna! Szeroki wybór smakowitych przekąsek i produktów suchych znajdziesz w sklepie https://swojskapiwniczka.pl/

Zobacz także

Jak wrócić do treningów po kontuzji?

Wszelkiego typu kontuzje to dla sportowców, zarówno tych trenujących zawodowo, jak i prywatnie – chleb powszedni. Bez względu …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi