Przepis na pyszne pączki

Pączek po śląsku nazywany jako krepel, po niemiecku i angielsku to donut. Pyszne ciasto drożdżowe robione z mąki pszennej w kształcie spłaszczonej kulki, posiadające w środku doskonałe nadzienie i  na końcu zostaje usmażone na głębokim oleju. Następnie pączek zostaje posypany cukrem pudrem lub lukrem i jest już gotowy do jedzenia. Takie pączki bez problemu możemy kupić codziennie w praktycznie każdej piekarni, lecz warto spróbować zrobić je samemu w domu. Te robione własno ręcznie są najsmaczniejsze.
pączek,pączki,przepis na pączki,pyszne pączki,tłusty czwartek
Przepis na pączki

Jaki jest przepis na pączki, na ciasto?

Do 40 gramów drożdży należy dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i odrobinę mleka. Wymieszać podane składniki i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce tak, aby wyrosły drożdże. Następnie wymieszać paczkę cukru wanilinowego z 50 gramami masła i czterema żółtkami i  60 gramami zwykłego cukru. Do tak przygotowanej masy wlewamy 1 kieliszek alkoholu, najlepiej wódki, szczyptę soli i 500 gram mąki. Następnie dodajemy 250 mililitrów letniego mleka i nasze wcześniej wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto  odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę, aby wyrosło nam ciasto na pączki.

Jak nadziewać pączki?

Nadziewanie pączków najprostsze jest, gdy do rozwałkowanego ciasta o średnicy około 7 centymetrów włożymy na środek nadzienie i przykryjemy pozostałymi częściami ciasta. Pączki można też nadziewać za pomocą strzykawki lub szprycy cukierniczej z wąskim zakończeniem.
Jakiego nadzienia użyć do pączków?
Najczęściej do nadziewania pączków używana jest marmolada owocowa lub domowe konfitury. Pączki na pewno też posmakują z masą serową oraz budyniem. Dzieci najbardziej uwielbiają pączki z czekoladą lub toffi (masą kajmakową). Starsi na pewno wolą pączki nadziane kremem z ajerkoniaku.
pączek,pączki,przepis na pączki,pyszne pączki,tłusty czwartek

Jak smażyć pączki ?

Pączki smażymy na oleju lub smalcu rozgrzanego do temperatury około 160 st. Celsjusza. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka to nasze pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczną białą obwódkę wokół pączka to tłuszcz powinien sięgać jedynie do połowy wysokości pączka.
Zobacz inne przepisy na ciasta i desery

Osoby, które tutaj trafiły szukały także:
– pączki przepis,
– pączki domowe,
– przepis na pączki na tłusty czwartek,
– najlepsze pączki przepisy

Zobacz także

Przepis na creme brulee

Crème brûlée znaczy po francusku „przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten deser. Słodką śmietankę, najczęściej aromatyzowaną wanilią …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi