Na biszkopt w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Wiadomo, że są lepsze lub gorsze.W artykule podamy przepis uniwersalny, który może być podstawą do tortów, ciast przekładanych powidłami lub kremem.

Przepis na biszkopt – składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Biszkopt wbrew pozorom jest ciastem, które bardzo łatwo zepsuć, więc koniecznie przeczytaj, inne artykuły:- Na początku należy oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.. Dodaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodaj wodę. Tutaj należy uważać żeby nie zepsuć naszej masy i mikser należy włączyć na najmniejsze obroty tak, aby tylko wymieszać składniki.
- Wysmaruj masłem lub margaryną formę na biszkopt i posyp bułką tartą lub mąką.
Ciasto włóż do formy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.Uwaga! Bardzo ważne, aby włożyć przyszłe ciasto biszkoptowe do nagrzanego piekarnika i podczas pieczenia go nie otwierać. - Po 30 minutach uchyl lekko drzwiczki piekarnika i sprawdź wykałaczką czy ciasto biszkoptowe jest gotowe. Jeżeli tak to wykałaczka będzie sucha. Zapoznaj się również z poradami nt. udanych wypieków.
Uchyl lekko drzwiczki od piekarnika, niech biszkopt zaczyna lekko stygnąć i po paru minutach
wyciągnij.
– Jak piec biszkopt
– Jak zrobić biszkopt?
– Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek