Jak odróżnić baraninę od cielęciny?

Jak odróżnić baraninę, cielęcinę, rozpoznanie mięsa, mięso baranie, cielęce,
Odróżnianie baraniny i cielęciny

Baranina powinna mieć jasnoczerwony kolor i warstwy lekko przezroczystego tłuszczu o jasnokremowej barwie. Jej cechą charakte­rystyczną jest też swoisty zapach, odróżniają­cy ją od innych mięs. Jagnięcina ma kolor zde­cydowanie jaśniejszy od baraniny, nie pach­nie, a jej tłuszcz jest bardzo biały.
Pod względem zawartości tłuszczu baranina mieści się pomiędzy wołowiną i wieprzowiną. Jest więc kaloryczna i dość ciężkostrawna, dla­tego nie poleca się jej osobom chorym oraz starszym. Najtłustsze są mostek barani oraz ło­patka, najchudsze natomiast – udźce. Mięso baranie warto trochę „odchudzić”, starannie usuwając z niego tłuszcz.
Warstwy tłuszczu baraniego są tak zwarte, że wystarczy nacięcie nożem i lekkie szarpnięcie, żeby oderwać je od tkanki mięsnej.

Zobacz także

ubijanie smietany bez miksera

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Zobacz jak dobrze ubijać słodką śmietankę kremówkę bez użycia miksera. Pamiętaj, aby śmietana przed rozpoczęciem ubijaniem była …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi