Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Jak odróżnić baraninę od cielęciny?

Jak odróżnić baraninę od cielęciny?

Jak odróżnić baraninę, cielęcinę, rozpoznanie mięsa, mięso baranie, cielęce,
Odróżnianie baraniny i cielęciny

Baranina powinna mieć jasnoczerwony kolor i warstwy lekko przezroczystego tłuszczu o jasnokremowej barwie. Jej cechą charakte­rystyczną jest też swoisty , odróżniają­cy ją od innych mięs. Jagnięcina ma kolor zde­cydowanie jaśniejszy od baraniny, nie pach­nie, a jej jest bardzo biały.
Pod względem zawartości tłuszczu mieści się pomiędzy wołowiną i wieprzowiną. Jest więc kaloryczna i dość ciężkostrawna, dla­tego nie poleca się jej osobom chorym oraz starszym. Najtłustsze są mostek barani oraz ło­patka, najchudsze natomiast – udźce. baranie warto trochę „odchudzić”, starannie usuwając z niego tłuszcz.
Warstwy tłuszczu baraniego są tak zwarte, że wystarczy nacięcie nożem i lekkie szarpnięcie, żeby oderwać je od tkanki mięsnej.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Jak gotowac bez tłuszczu

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej rozpowszechnione. Zachęca nie tylko do gotowania z …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość