Strona Główna » Kuchnia » Gotowanie i pieczenie » Jak ugotować ryż do dań chińskich

Jak ugotować ryż do dań chińskich

gotowanie ryżu, jak ugotować ryż, dania chińskie, ryż na sypko, gotowanie ryżu w torebkach
Jak ugotować idealny ?
Ryż to „chleb powszedni” kuchni dalekiego wschodu. W Chinach stosuje się ryż biały. Po ugotowaniu powinien być miękki i klejący. Sekret takiego ryżu polega na absorbcji wody w czasie gotowania. Tych kilka wskazówek pozwoli ci ugotować ryż idealny, taki jakim od tysięcy lat zajadają się w Kraju Środka. Ryż ten dzięki swej kleistości nadaje się do jedzenia pałeczkami.
  • Przepłucz ryż pod zimną wodą aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia.
  • Do garnka dodaj ryż oraz wodę – na szklankę ryżu półtora szklanki wody, nie dodawaj soli, Chińczycy nie solą ryżu, w ich kuchni ryż powinien mieć naturalny słodki .
  • W otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia, gdy zaczyna wrzeć przykryj garnek pokrywką, zostawiając maleńki otwór przez który może uciekać para i lekko skręć gaz.
  • Gdy w ryżu zaczną robić się kratery ustaw ogień na najmniejszy i całkowicie przykryj garnek, duś przez 15 minut, na koniec wymieszaj.

Taki ryż idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ryb, sosów wykonanych chińskim sposobem. Dzięki temu, że się klei można z niego tworzyć cudeńka jak na zdjęciu.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 nietypowych sposobów wykorzystania torebki po herbacie

Zastosowania torebki po herbacie Herbata to po kawie najchętniej popijany napój. Zazwyczaj parzy się ją z …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość