sy w naturze odpowiadają za tępienie szkodników. Jednak bardzo często zdarza się, że ich gniazdo znajdzie się zbyt blisko naszych domostw i to one stają się dla nas szkodnikami. Potrafią być agresywne i użądlić bez przyczyny, tylko po to, aby zdobyć resztki jedzenia lub owoce. Dodatkowo, wiele osób jest uczulonych na jad osy. Po użądleniu człowieka przez osę może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, a przy braku odpowiedniej opieki medycznej nawet do jego śmierci. Dlatego warto zadbać o własne bezpieczeństwo i wykonać naturalną pułapkę na osy, która zmniejszy ilość owadów w okolicy.
Czego potrzebujemy do przygotowania naturalnej pułapki na osy?
- butelka plastikowa
- nożyczki
- przynęta (np. sok, kawałki mięsa, woda z cukrem, piwo)
- ewentualnie taśma klejąca
Zobacz film jak wykonać pułapkę krok po kroku.
- W pierwszym kroku rozcinamy butelkę tak jak to zostało pokazane na obrazku poniżej.
W kolejnym kroku będziemy musieli włożyć obciętą część butelki do wnętrza drugiej – patrz poniżej. Jeżeli na łączeniu pomiędzy plastikiem powstały szczeliny, to należy zakleić je taśmą klejącą tak, aby nasza pułapka na osy była skuteczna i nie uciekły z niej owady.
W ostatnim kroku wystarczy nalać,włożyć przynętę na owady. Osy lubią mięso, jedzą je najczęściej na początku wiosny, ponieważ wtedy budują gniazda i potrzebują żywności wysokobiałkowej. Przynętą może być również wszystko co jest płynne i słodkie np. woda z cukrem, sok, lemoniada, ale również i piwo. Podczas umieszczania przynęty na osy i owady należy zrobić to tak, aby np. napój nie dotykał gwintu butelki – tak jak zostało to pokazane na obrazku poniżej.
Uwaga!!! Gdy twoja pułapka będzie pełna os, pamiętaj aby podczas jej opróżniania zachować szczególną ostrożność i sprawdzić czy są martwe. Brak ostrożności może doprowadzić do tego, że któraś może Cię boleśnie użądlić.
Sposób na wszystko | Porady | Domowe sposoby | Jak zrobić …? Sposób na wszystko to ciekawe porady i domowe sposoby ułatwiające codzienne życie. Znajdziesz u nas ciekawe poradniki, rady z różnych dziedzin



