Mięsne motki to propozycja niezwykle ciekawego dania. Mięsny farsz jest owinięte ciastem francuskim i usmażone. Danie wygląda bardzo efektownie – przypomina kłębki wełny.
Do przygotowania mięsnych kłębków potrzebne będą:
- 30 dag mięsa mielonego (najlepiej z kurczaka)
- ciasto francuskie
- 1 żółtko
- cebula
- sól, pieprz
- przyprawy (wg. uznania majeranek, zioła prowansalskie, itp.)
Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Teraz pora zająć się ciastem. Ciasto francuskie możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Rozwałkuj je niezbyt cienko i pokrój w wąskie paski.
Z mięsa uformuj małą kulkę i oklej ją paskami ciasta francuskiego. Staraj się robić to tak aby wyglądały jak kłębki wełny.
„Kłębuszki” połóż na blasze, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30 minut.

Gotowe. Prawda, że proste, smacznego 🙂
Sposób na wszystko | Porady | Domowe sposoby | Jak zrobić …? Sposób na wszystko to ciekawe porady i domowe sposoby ułatwiające codzienne życie. Znajdziesz u nas ciekawe poradniki, rady z różnych dziedzin



