Strona Główna » Kuchnia » Przepis na mięsne kłębuszki

Przepis na mięsne kłębuszki

Mięsne motki to propozycja niezwykle ciekawego dania. Mięsny farsz jest owinięte ciastem francuskim i usmażone. Danie wygląda bardzo efektownie – przypomina kłębki wełny.


Do przygotowania mięsnych kłębków potrzebne będą:

Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mięsne kłębuszki

Teraz pora zająć się ciastem. Ciasto francuskie możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Rozwałkuj je niezbyt cienko i pokrój w wąskie paski.

Mięsne kłębuszki

Z mięsa uformuj małą kulkę i oklej ją paskami ciasta francuskiego. Staraj się robić to tak aby wyglądały jak kłębki wełny.

Mięsne kłębuszki

„Kłębuszki” połóż na blasze, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30 minut.

Mięsne kłębuszki
Mięsne kłębuszki

Gotowe. Prawda, że proste, smacznego 🙂

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Jak zrobić ciasto francuskie?

Przepis na ciasto francuskie Programy kulinarne zyskały w obecnych czasach niewyobrażalną popularność. Dowiadujemy się z …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość