Przepis na mięsne kłębuszki

Mięsne motki to propozycja niezwykle ciekawego dania. Mięsny farsz jest owinięte ciastem francuskim i usmażone. Danie wygląda bardzo efektownie – przypomina kłębki wełny.


Do przygotowania mięsnych kłębków potrzebne będą:

  • 30 dag mięsa mielonego (najlepiej z kurczaka)
  • ciasto francuskie
  • 1 żółtko
  • cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawy (wg. uznania majeranek, zioła prowansalskie, itp.)
Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mięsne kłębuszki

Teraz pora zająć się ciastem. Ciasto francuskie możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Rozwałkuj je niezbyt cienko i pokrój w wąskie paski.

Mięsne kłębuszki

Z mięsa uformuj małą kulkę i oklej ją paskami ciasta francuskiego. Staraj się robić to tak aby wyglądały jak kłębki wełny.

Mięsne kłębuszki

„Kłębuszki” połóż na blasze, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30 minut.

Mięsne kłębuszki
Mięsne kłębuszki

Gotowe. Prawda, że proste, smacznego 🙂

Zobacz także

Jak zrobić ciasto francuskie?

Przepis na ciasto francuskie Programy kulinarne zyskały w obecnych czasach niewyobrażalną popularność. Dowiadujemy się z nich o zdrowej żywności …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi