Strona Główna » Dom i ogród » Bezpieczeństwo w domu » Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

przechowywanie w lodówce, jedzenie w lodówce, nie marnowanie jedzenie, świeże jedzenie w lodówce,przechowywanie żywności, lodówka no frost
Przechowywanie żywności w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce aby uniknąć marnowania jedzenia

Sposób przechowywania żywności ma bardzo istotny wpływ na to jak długo produkty spożywcze będą nadawały się do spożycia. Złe przechowywanie żywności obok nieprzemyślanych zakupów to główna przyczyna marnotrawienia posiłków.

Lodówka pozwala na zachowanie dłużej świeżości produktów spożywczych, przestrzegając zasady przechowywania można ten czas znacznie wydłużyć.

  • W zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, układaj produkty ciasno. Agregat działa wtedy sprawniej. Temperatura w zamrażalniku powinna wynosić -18˚C lub niższa.
  • Umyte lub owoce wysusz zanim włożysz je do lodówki. Dzięki temu unikniesz ich psucia. Możesz wyłożyć szufladkę na warzywa i owce papierowymi ręcznikami, które odsączą nadmiar wilgoci.
  • Produkty, które mają być zużyte jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu lodówki. Dzięki temu szybciej odnajdziesz potrzebny produkt bez potrzeby długiego otwarcia drzwi lodówki.
  • Jeżeli twoja lodówka nie pokazuje temperatury możesz dokupić specjalny termometr. Dzięki temu będziesz mógł łatwiej kontrolować temperaturę chłodzenia a przechowywanie żywności stanie się łatwiejsze.
  • Nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Gorące wewnątrz lodówki zmuszają agregat do ciężej pracy i większego poboru energii.
  • Żywność wkładaj do oddzielnych pojemników lub torebek. Dzięki temu nie wysycha, nie traci smaku u zapachu.
  • Nie przeładowuj lodówki. Brak przestrzeni między produktami uniemożliwia cyrkulację powietrza i w rezultacie nie osiągnie się prawidłowej temperatury.
  • Otwieraj lodówkę gdy musisz. Każde dłuższe otwarcie powoduje wzmożoną pracę agregatu. Pilnuj zwłaszcza latem aby drzwi były szczelnie zamknięte.

Rozmieszczenie produktów w lodówce

Bardzo istotne jest również rozmieszczenie produktów w lodówce.

  • i ryby – produkty najszybciej psujące się powinny być przechowywane w najchłodniejszym miejscu. Jest to dolna półka w lodówce.
  • Na środkowych półkach przechowujemy oraz jego przetwory: sery, śmietanę, kefiry, jogurty, śmietanę a także dżemy i powidła.
  • Warzywa i owce powinny być przechowywane na dole lodówki w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach, w których zapewniona jest większa wilgotność niż w pozostałych częściach lodówki.
  • Drzwi lodówki, gdzie temperatura  jest najwyższa to miejsce na , masło oraz sosy, keczup, chrzan, musztarda, .
  • Do lodówki nie powinno się wkładać pieczywa ponieważ szybko czerstwieje. Można go zamrażać.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 pomysłów na szybki obiad, dzięki którym szybko zjesz

10 przepisów na szybki obiad Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. W takiej …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość