Piołun na trawienie

piołun zioło, piołun odwar, piołun, napar, wino z piołunu, nalewka z piołunu, piołun na trawienie, piołun na trawienie, piołun właściwości
Bylica piołun

Bylica piołun (Artemisia absinthium)

Polska nazwa tej rośliny pochodzi od prasłowiańskiego słowa „pioły” oznaczającego gorycz. Jest to roślina euroazjatycka zawleczona do Ameryki Północnej i Południowej, występuje niemal w całej Europie. Występuje na rumowiskach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach, bywa uprawiana na plantacjach. Roślina rośnie do 120 cm, łodygi często drewniejące. Liście z wierzchu szaro-zielone pod spodem białawe na dole rośliny pierzaste, górne większe lancetowate. Kwitnie od lipca do września tworząc groniastowiechowate kwiatostany złożone z małych kulistych, jasnożółtych koszyczków kwiatowych.

Do celów zielarskich zbiera się przyziemne liście wyrosłe w pierwszym roku wegetacji rośliny, zbierane latem. U roślin starszych w okresie zakwitania ścinamy górne części pędów. Zarówno liście, jak i ziele suszymy w suszarniach naturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych.

Piołun zwiększa wydzielanie soków trawiennych (wątroby, trzustki, jelit i żołądka), ma właściwości moczopędne i przeciwrobacze.

Napar piołunowy

Łyżeczkę rozdrobnionego ziela lub liści zlać szklanką wrzącej wody, przez 20 minut trzymać pod przykryciem. Pić łyżkę stołową co 2 godziny przed posiłkami przez tydzień w celu poprawy trawienia i przyswajania pokarmów.

Wino piołunowe

5 łyżek rozdrobnionego ziela zalać 150 g wódki, zostawić na dobę. Dolać butelkę białego wina i odstawić na kolejną dobę. Pić łyżeczkę od herbaty przed jedzeniem dla poprawienia apetytu.

Nalewka piołunowa

5 łyżek rozdrobnionego ziela zalać ¼ litra spirytusu i odstawić na tydzień. Dobrze jest raz dziennie wstrząsnąć butelką. Pić 10-20 kropli w kieliszku wody na poprawę trawienia.

Piołun spożywany przez dłuższy okres czasu może działać trująco (obecność tujolu i tujonu). Nie powinno używać produktów z piołunu dłużej niż przez miesiąc. Pod żadnym pozorem nie można podawać ich kobietom w ciąży, gdyż niewłaściwe dawkowanie może powodować poronienie.

Piołun od lat stosowany jest do produkcji wermutu, likierów i wódki piołunówki (absynt). Dla osób pijących ten ostatni alkohol w nadmiarze wywoływał drżenie rąk, ból głowy, omdlenia. Z tego względu sprzedaż absyntu w wielu krajach została zakazana. Dawniej w Bawarii piołun stosowano to produkcji piwa (zamiast chmielu).

Zobacz także

Luksusowy, nowoczesny, a może tradycyjny? Jaki jest Dubaj? Sprawdzamy

Niegdyś rybacka osada, dziś centrum światowej turystyki i handlu – oblicze Dubaju mocno zmieniło się przez ostatnie …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi