8 prostych pomysłów na sosy

sosy,przepis na sos, przepisy na sosy, dobry sos
Pomysły na sosy
Sosy są cennym dodatkiem do dań. Nie tylko podnoszą smak potrawy ale również wygląd i konsystencję. Przygotowanie sosów nie jest trudne – wystarczy zmieszać kilka składników. Poniżej podajemy mini przepisy na 8 różnych sosów, które można dodawać do dań z ziemniaków, makaronów, sałatek, drobiu mięsa i ryby.

1.  Śmietana 12% + 2 rozgniecione ząbki czosnku + drobno pokrojony koperek + sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Taki sos jest idealny do gołąbków, placków ziemniaczanych i innych warzyw (np. z cukinii) oraz pieczonych ziemniaków.

2. Oliwa z oliwek + sok z cytryny + sól + zioła (bazylia, oregano, majeranek, tymianek). Sos nadaje się do sałatek, ryb, drobiu, mięsa.

3. Śmietana + start żółty ser + gałka muszkatołowa + czosnek granulowany. Śmietanę wlej na patelnię, dodaj przyprawy i ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Taki serowo-śmietankowy sos to świetny dodatek do makaronu, ryżu i pieczonych ziemniaków.

4. Cebula + zielenina + ulubione przyprawy. Zblenderuj wszystko z małą ilością wody a otrzymasz marynatę do kurczaka, pieczenia ziemniaków lub dodatek do warzyw.

5. Majonez + sos sojowy + ząbek czosnku + sok z cytryny + trochę musztardy. Kiedy wymieszasz wszystkie składniki powstanie pyszny sos do frytek, dodatek do kebaba i sałatki ziemniaczanej.

6. Ser brie + śmietana. Wymieszaj w blenerze i podgrzej. Wyśmienity do makaronu.

7. Pomidory + cebula + czosnek + sól + szczypta mielonego czerwonego pieprzu. Pomidory obierz ze skórki, wymieszaj w blenderze wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Odgrzany na patelni to doskonały dodatek do mięsa, ryb i drobiu.

8. Twaróg + szczypiorek + sól, pieprz. Wszystko wymieszane razem stanowi doskonały dodatek do pieczonych ryb.

Miłego gotowania i smacznego. Pamiętajcie też, że dobry sos może uratować danie.

Zobacz także

ubijanie smietany bez miksera

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Zobacz jak dobrze ubijać słodką śmietankę kremówkę bez użycia miksera. Pamiętaj, aby śmietana przed rozpoczęciem ubijaniem była …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi