Strona Główna » Zdrowie » Diety i odżywianie » Chrzan to nie tylko przyprawa

Chrzan to nie tylko przyprawa

chrzan na przeziębienie, leczenie chrzanem, nalewka z chrzanu, piwo chrzanowe,
Zastosowania chrzanu

pospolity (Cochlearia armoracia)

Na polskiej wsi od stuleci chrzan jest ludowym, naturalnym konserwantem – sok z korzenia dodany do mleka hamuje jego przedwczesne kwaśnienie osełka masła obłożona liśćmi chrzanu znacznie wolniej jełczeje, pokrojone korzenie rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów, a wrzucone do słoi przeciwdziałają mięknięciu kwaszonych ogórków i marynowanych grzybów. Najlepszy wiejski chleb piecze się na chrzanowym liściu. Suszony chrzan noszony w kieszonce niweluje szkodliwe dla człowieka promieniowania, m.in. groźnych płynących pod ziemią żył wodnych. Niektórzy rolnicy do dzisiaj sadzą chrzan w małych przyzagrodowych, nie opryskiwanych sadach, co hamuje rozwój grzybni na drzewach.

Chrzan pochodzi prawdopodobnie z Europy Wschodniej, zwłaszcza z rejonu Wołga – Don. Do Europy Środkowej sprowadzony został przez Słowian, a w Polsce znany jest na pewno już od XII wieku. Dzisiaj jego uprawa obejmuje prawie wszystkie kontynenty.

Występuje na terenie całej Polski także dziko w miejscach wilgotnych, koło rowów, nad brzegami rzek, ogrodach.

Chrzan jest rośliną składającą się z licznych, mięsistych, białożółtawych korzeni, które mogą osiągać średnicę do 10 cm i długość do 60 cm i więcej. Część jadalną stanowi korzeń główny – długi, cylindryczny o białym, nieco włóknistym miąższu. Łodyga dochodzi do 1 metra wysokości. W Polsce chrzan rozmnaża się wyłącznie wegetatywnie (przez fragmentację korzenia).

Korzenie chrzanu najlepiej zbierać jesienią (przełom października i listopada) z korzenia głównych (konsumpcyjnych) odcina w 20-40 centymetrowe sadzonki, które przechowujemy przez zimę i wysadzamy jak najwcześniej na wiosnę, skoro tylko gleba nadaje się do uprawy. Korzenie główne przechowuje się najlepiej w specjalnych rowach, okryte słomą i ziemią.

Tarty chrzan ma duże znaczenie dietetyczne – ułatwia białek zwierzęcych, pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, usprawnia całą przemianę materii. Ponieważ działa zabójczo na niektóre bakterie, skutecznie odkaża górne drogi oddechowe. Jego właściwości rozgrzewające przynoszą ulgę w reumatyzmie, bólach korzonkowych i różnego rodzaju nerwobólach. Jest wreszcie dostarczycielem naturalnych witamin, przede wszystkim kwasu askorbinowego (wit. C), skutecznie likwidując m.in. krwawienia z dziąseł.

Na następnej stronie przeczytasz przepisy na syrop z chrzanu, piwo, wino lub nalewkę.