Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Czego nie należy zamrażać?

Czego nie należy zamrażać?

mrożenie, zamrażanie produktów, nie można mrozić, czego nie zamrażać, zamrażanie produktów
Zamrażanie produktów spożywczych
Mrozimy różne produkty spożywcze, aby się nie zmarnowały i nie straciły swojej przydatności do spożycia. Najczęściej gromadzimy zapasy jedzenia podczas . Jednak nie wszystko nadaje się do zamrażania. Część produktów po włożeniu do zamrażarki może się już potem w ogóle nie nadawać do spożycia.

Nie należy zamrażać:
  • śmietanki –  ponieważ kłaczkuje i traci jednorodną konsystencję,
  •  jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu,
  • jaj na twardo, ponieważ robią się ciągliwe,
  • żółtego sera w dużym kawałku, ponieważ będzie się kruszył,
  • absolutnie nie wolno wstawiać do zamrażalnika butelek z gazowanymi napojami ponieważ mogą eksplodować,
  • potraw mącznych, ponieważ tracą konsystencję,
  • ostrożnie z zamrażaniem świeżych ryb i skorupiaków, ponieważ z reguły już wcześniej były zamrożone podczas transportu,
  • nie zamraża się następujących warzyw: rzodkwi, rzepy, ziemniaków, kalafiora, selera, fasoli mamut, cebuli,
  • grzybów; mogą być groźne dla zdrowia; poza tym tracą estetyczny wygląd i smak.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

zrowe odzywianie

10 zasad zdrowego odżywiania

Jak zdrowo się odżywiać ? Zdrowe odżywianie to nie fanaberia, to nie tylko chęć schudnięcia. …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość