Mrozimy różne produkty spożywcze, aby się nie zmarnowały i nie straciły swojej przydatności do spożycia. Najczęściej gromadzimy zapasy jedzenia podczas uroczystości. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrażania. Część produktów po włożeniu do zamrażarki może się już potem w ogóle nie nadawać do spożycia.
Nie należy zamrażać:
- śmietanki – ponieważ kłaczkuje i traci jednorodną konsystencję,
- jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu,
- jaj na twardo, ponieważ robią się ciągliwe,
- żółtego sera w dużym kawałku, ponieważ będzie się kruszył,
- absolutnie nie wolno wstawiać do zamrażalnika butelek z gazowanymi napojami ponieważ mogą eksplodować,
- potraw mącznych, ponieważ tracą konsystencję,
- ostrożnie z zamrażaniem świeżych ryb i skorupiaków, ponieważ z reguły już wcześniej były zamrożone podczas transportu,
- nie zamraża się następujących warzyw: rzodkwi, rzepy, ziemniaków, kalafiora, selera, fasoli mamut, cebuli,
- grzybów; mogą być groźne dla zdrowia; poza tym tracą estetyczny wygląd i smak.