Jak parzyć pobudzającą yerba mate?

Yerba mate jest obecnie bardzo popularną herbatą, która stawiana jest nawet wyżej, niż kawa. Ma działanie pobudzające, a do tego liczne walory zdrowotne. Sprawia to, że nie tylko jest polecana, ale nawet stawiana wyżej od czerwonej i zielonej herbaty, które cieszą się wyjątkowo dużą popularnością. Żeby jednak skorzystać z zalet yerba mate niezbędne jest zadbanie o jej odpowiednie zaparzenie.

Yerba mate, parzenie yerba mate, poprawne parzenie yerba mate, bombilla, tykwa do yerba mate, akcesoria do yerba mate

Jakie naczynie do yerba mate?

Pobudzająca i korzystna dla zdrowia herbata nie może być parzona w dowolnym naczyniu. W przypadku yerba mate zwykły kubek utrudnia poprawne parzenie, dlatego trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie do tego naczynie. Można je zakupić albo w sklepach z akcesoriami do parzenia kawy i herbaty, albo zamówić przez Internet.
Odpowiednie naczynie ma kształt tykwy. Smakosze yerba mate czasami kolekcjonują tykwy i posiadają ich kilka bądź nawet kilkanaście o różnych zdobieniach oraz rozmiarach. Jednak jeśli jest się osobą początkującą w tej dziedzinie lepiej zaopatrzyć się w jeden kubek w kształcie tykwy, najlepiej z porcelany. Z czasem, kiedy parzenie yerba mate stanie się łatwe, można zakupić kolejne naczynia.
Niezbędna jest również bombilla, czyli rurka do picia parzonych napojów zakończona sitkiem przypominającym łyżkę. Dzięki niej możliwe jest oddzielenie płynu od fusów.

Jak mieszać yerba mate?

Bardzo istotne jest odpowiednie mieszanie yerba mate, bez którego nie uwolni się prawidłowego smaku herbaty.
Pierwszym krokiem zanim przejdzie się do mieszania jest wsypanie naparu yerba mate do naczynia, do 2/3 jego wysokości. Po wykonaniu tego tykwę zakryć dłonią, obracając ją do góry dnem. Nie cofając ręki zacząć potrząsać intensywnie, żeby liście dokładnie się przemieszały oraz żeby pył, który znajduje się pomiędzy nimi, znalazł się na samym dole. Ułatwi to parzenie, ponieważ nie będzie zatykał niezbędnej do parzenia yerba mate bombilli.
Gdy liście będą już dobrze wymieszane można odwrócić naczynie ustawiając je pod kątem 90 stopni. Dzięki takiemu ułożeniu zarówno dno, jak i otwór naczynia znajdują się po bokach. Potrząsnąć listkami ponownie.

jak parzyc yerba mate, parzenie yerba mate, jak parzyć mate

Jak płukać yerba mate?

Przed prawidłowym zalaniem listków konieczne jest ich przepłukanie wrzątkiem. Należy nalać do tykwy wody o temperaturze pokojowej – do pełna – i poczekać aż zostanie wchłonięta.
Gdy woda wsiąknie w listki włożyć bombillę. Należy ją umieścić w naczyniu w taki sposób, żeby nie dopuszczała do dostawania się listków do napoju, zmniejszyłoby to przyjemność jego popijania.

Jak zalewać yerba mate?

Ostatnim etapem jest zalanie liści wodą i popijanie gotowej herbaty. Kiedy listki będą już dobrze namoczone, opłukane, można zalać je ciepłą wodą, jednak pod tą nazwą nie kryje się wrzątek, jak do herbaty ekspresowej. Woda powinna nie być cieplejsza, niż 70-80 st. Celsjusza.
Przed zalaniem naparu ułożyć listki w kopczyk. Dopiero po wykonaniu tego zacząć zalewać wodą, tak aby nie burzyć całkowicie czubka kopczyka, powinien wystawać ponad krawędź wlanej wody. Jeśli nie wlało się bardzo gorącej wody lub lubi się ciepłe napoje można od razu popijać yerba mate.
Istotną zaletą tego rodzaju herbaty jest fakt, że można cały czas dolewać wodę nie tracąc przy tym niczego ze smaku herbaty. Listki są wielokrotnego użytku, dlatego nawet po zakończeniu picia nie powinno się ich wyrzucać. Po wyschnięciu będą stanowiły podstawę dla kolejnej herbaty. Parzenia z nich lub dolewania wody do aktualnego naparu można zaprzestać w momencie, kiedy charakterystyczny smak zanika. Aby uprzyjemnić smak yerba mate można dodać do niej 1 łyżeczkę miodu albo cukru.

Zobacz także

Dieta po leczeniu antybiotykami

Jak unikać skutków ubocznych po i przy zażywaniu antybiotyków? Po zakończonej terapii antybiotykami, często dopadają nas skutki uboczne. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi