Jak zrobić dobre pierogi?

pierogi, smaczne pierogi, pierogi przepis

Przepis na smaczne pierogi

Pierogi w kuchni polskiej pojawiły się prawdopodobnie w XIIIw. I najprawdopodobniej zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Jest to potrawa wykonana z cienko rozwałkowanego ciasta gotowanego na głębokim tłuszczu  lub w wodzie. W Polsce najczęściej pierogi wypełnia się mięsem , kapustą kiszoną z grzybami, owocami sezonowymi lub też twarogiem.  Bardzo popularne są również tak zwane pierogi ruskie, które są wypełnione nadzieniem z masy twarogowo- ziemiaczanej.


Jak przygotować ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi będzie najlepsze, leżeli do mąki wymieszanej z dodatkiem szczypty soli wleje się gorącą wodę. Dzięki temu do pierogów nie trzeba dodawać jajek. Z tak przygotowanego ciasta, o wiele łatwiej ulepić pierożki, a poza tym nie rozpadają się podczas gotowania.
Pośpiech przy pierogach nie jest wskazany!
Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta. Im dłużej je wyrabiasz tym bardziej ciasto będzie napowietrzone, a dzięki temu twoje pierogi urosną pulchne podczas gotowania.

Co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały?

Do garnka z gotującą się wodą należy wlać 2 – 3 łyżki oleju. Dzięki temu pierogi nie będą się sklejały pod czas gotowania. Dodatkowo jeżeli pierogi będą miały zostać zamrożone lub podane następnego dnia to warto je również pokropić olejem. Następnego dnia lub po rozmrożeniu łatwo będzie rozdzielić przygotowane przez nas pierożki.

Jak gotować pierogi?

Niby nic specjalnie trudnego, lecz lepiej w finalnej części tworzenia pierogów  ich nie zepsuć. Zatem do gotowania pierożków najlepiej użyć szerokiego i niskiego garnka. Do gorącej osolonej wody wrzucajmy taką ilość pierogów, aby mogły swobodnie wypływać, kiedy będą gotowe. Należy również pamiętać o tym, że po wrzuceniu pierogów należy delikatnie zamieszać je w garnku, a kiedy wypłyną, to gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Gotowe.
Przeczytaj także artykuł jak zrobić najlepsze farsze do pierogów

Zobacz także

10 pomysłów na szybki obiad, dzięki którym szybko zjesz

10 przepisów na szybki obiad Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. W takiej sytuacji konieczne jest posiadanie pod ręką kilku …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi