Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych

Jak naturalnymi sposobami pomalować jajka wielkanocne?

Naturalne sposoby malowania jaj wielkanocnych to alternatywa dla gotowych farbek, naklejek i gotowych ozdób dostępnych w sklepach. To także powrót do tradycji, o której warto pamiętać w czasie Wielkanocy. Materiały potrzebne do malowania znajdziesz w kuchni, w sklepie czy na spacerze. Gotując jajka w naturalnych barwnikach warto dodać łyżkę octu – dzięki niemu kolor będzie trwalszy i łyżkę soli – zapobiega wypłynięciu białka z pękniętych skorupek. Do barwienia jajek najlepiej użyć tych o jasnych skorupkach. Dzięki temu kolor będzie bardziej widoczny.

naturalne barwniki, malowanie jajek, malowanie jajek naturalnymi barwniki, barwniki do jaj naturalne, barwienie jajek, jajka na wielkanoc
Naturalne barwniki do jajek

Brązowy, brunatny kolor do pisanek

Brązowy, brunatny kolor jajek otrzymasz z łupin cebuli. Jest to najbardziej popularny sposób naturalnego malowania jaj. Do garnka wrzuć dużo łupin cebuli zalej wodą, dodaj łyżkę octu i soli, doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć jajka i gotuj przez 15-20 minut.

Czerwony

Jeżeli zamiast łupin zwykłej, białej cebuli użyjesz łupin czerwonej cebuli uzyskasz jajka o czerwonym zabarwieniu.

Różowy

Pisanki różowe otrzymasz dzięki burakom. Do garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i octu oraz startego na drobnej tarce buraka. Całość doprowadź do wrzenia. Do jeszcze gorącego wywaru włóż delikatnie jajka ugotowane na twardo. Intensywność barwy pisanek zależy od czasu trzymania jaj w wywarze.

Niebieski

Choć może wydawać to się dziwne ale niebieski kolor można uzyskać z czerwonej kapusty. ½ główkę czerwonej kapusty pokrój, wrzuć do garnka i gotuj przez 30 minut. Kapustę przecedź przez sitko. Wodę zlej do miski. Kapustę możesz wykorzystać do bigosu lub sałatki. Do wody powstałej z gotowania kapusty dodaj łyżkę octu i soli. Do wody włóż ugotowane na twardo jajka i zostaw do uzyskania pożądanego odcienia, intensywna barwa wymaga całonocnego leżakowania.

Żółty

Żółty odcień uzyskasz dzięki kurkumie. 4 łyżeczki przyprawy zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę octu i soli i włóż ugotowane na twardo jaja. Zostaw na około dwie godziny.

Zielony

Zielone jajka uzyskasz gotując jajka przez 15-20 minut w wodzie z dodatkiem trawy, szpinaku lub kory brzozowej.

Czarny

Przed Wielkanocą warto wybrać się na spacer nad brzeg jeziora czy rzeki i nazbierać szyszek olchy. Jajka gotowane przez 15-20 minut wraz z szyszeczkami olchy nabiorą ciemnej barwy.

Brązowy

Jeśli gdzieś w szafce kuchennej stoi zwietrzała kawa mielona, której brak aromatu zniechęca do pica nie wyrzucaj jej. Możesz nią zabarwić jajka. Wystarczy że do wody, w której gotują się jaja dodasz 2 czubate łyżki kawy, łyżkę octu i soli. Jajka gotuj 15-20 minut.

Gotowe, kolorowe pisanki natrzyj skórką słoniny, masłem, olejem lub oliwą. Dzięki temu będą miały piękny połysk.

Zobacz także

Domowe sposoby na przeziębienie

Jesień to czas przeziębień. Zanim jednak sięgniemy po leki warto udać się do kuchni, w której znajdziesz wiele rzeczy przydatnych …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi