Doskonałym dodatkiem do dań mięsnych zamiast surówki może być salsa pomidorowo – paprykowa. Jest to bogaty w witaminy dodatek, który podkreśli i ożywi smak każdego posiłku. Wykonanie salsy nie jest trudne i do przygotowania jej będziemy potrzebowali:
Składniki na salsę pomidorowo – paprykową dla 4 – osób:
- 2 papryki (czerwona i zielona lub żółta)
- 2 duże pomidory
- 5 małych cebulek dymek
- natka pietruszki
- szczypiorek
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Jak przyrządzić salsę pomidorowo – paprykową?
Warzywa myjemy i obieramy. Następnie paprykę i pomidory kroimy w kostkę, drobno siekamy dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Przygotowane składniki wkładamy do miski dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i mieszamy. Na koniec wedle uznania dodajemy soli i pieprzu. Tak przygotowana salsa jest doskonałym dodatkiem do piersi z kurczaka lub sprawdzonego przepisu na roladki ze szparagami <- kliknij i sprawdź przepis.