Pomysł na ciekawą wielkanocną rzeżuchę w skorupkach powstał po opublikowaniu na naszym fanpage na facebooku “Mini ogródka w skorupkach”.
Należy przygotować do zrobienia dekoracji świątecznej :
- skorupki od jajek (mogą być to skorupki po surowych jajkach, np. takie, które pozostają po jajecznicy – należy je jednak przed zasianiem rzeżuchy wyparzyć, mogą być też podłużne – prezentowane na zdjęciu poniżej – które możemy uzyskać z ugotowanych jaj, delikatnie je obierając),
- watę lub waciki kosmetyczne,
- nasiona rzeżuchy
Sposób wykonania dekoracji świątecznej :
- do przygotowanych skorupek włożyć watę lub wacik kosmetyczny, następnie zwilżyć go wodą,
- wysypać nasiona rzeżuchy, niezbyt gęsto – tak, aby były niewielkie odstępy między ziarenkami,
- postawić w ciepłym i nasłonecznionym (lub przy tegorocznej pogodzie – naświetlonym) miejscu,
- WAŻNE: naszą mini hodowlę należy codziennie pielęgnować, tzn. podlewać, ok. 1 łyżeczką wody (nadmiaru wody należy się pozbyć, ponieważ w innym wypadku nasiona nie wykiełkują).