Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Pikantne kotlety z karkówki

Pikantne kotlety z karkówki

Przepis na pikantne kotlety z piekarnika (karkówka)

kotlety z karkówki przepis, przepis na kotlety z karkówki, karkówka dania, obiad karkówka, pikantna karkówka, karkówka przepis
Przepis na kotlety z karkówki

Karkówka obok schabu jest najlepszym mięsem wieprzowym. W przeciwieństwie do schabu zawiera sporo tłuszczu, który topiąc się przy pieczeniu nadaje mięsu soczystość. W przeciwieństwie od suchego schabu nie trzeba jej panierować. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić.

Składniki na pikantne kotlety

  • 4 kotlety z karkówki
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Kotlety lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj musztardę i oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem posmaruj kotlety z obu stron. Kotlety przełóż do brytfanki i skrop olejem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C. Podczas pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Tanie podróżowanie – 10 sprawdzonych sposobów na oszczędne zwiedzanie

Zazwyczaj podróżowanie wydaje się czymś, na co pieniądze trzeba odkładać przez cały rok, a czasem …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość