Przepis na pikantne kotlety z piekarnika (karkówka)
Karkówka obok schabu jest najlepszym mięsem wieprzowym. W przeciwieństwie do schabu zawiera sporo tłuszczu, który topiąc się przy pieczeniu nadaje mięsu soczystość. W przeciwieństwie od suchego schabu nie trzeba jej panierować. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić.
Składniki na pikantne kotlety
- 4 kotlety z karkówki
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej
Kotlety lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj musztardę i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem posmaruj kotlety z obu stron. Kotlety przełóż do brytfanki i skrop olejem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C. Podczas pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką.