Pikantne kotlety z karkówki

Przepis na pikantne kotlety z piekarnika (karkówka)

kotlety z karkówki przepis, przepis na kotlety z karkówki, karkówka dania, obiad karkówka, pikantna karkówka, karkówka przepis
Przepis na kotlety z karkówki

Karkówka obok schabu jest najlepszym mięsem wieprzowym. W przeciwieństwie do schabu zawiera sporo tłuszczu, który topiąc się przy pieczeniu nadaje mięsu soczystość. W przeciwieństwie od suchego schabu nie trzeba jej panierować. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić.

Składniki na pikantne kotlety

  • 4 kotlety z karkówki
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Kotlety lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj musztardę i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem posmaruj kotlety z obu stron. Kotlety przełóż do brytfanki i skrop olejem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C. Podczas pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Zobacz także

Profesjonalny salon łazienek

Profesjonalny salon łazienek – miejsce sprawdzonych zakupów

Wyposażenie łazienki nie jest proste do skompletowania. Już sama decyzja o wyborze aranżacji nie należy do najprostszych, nie mówiąc już o późniejszym …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi