Pikantne kotlety z karkówki

Przepis na pikantne kotlety z piekarnika (karkówka)

kotlety z karkówki przepis, przepis na kotlety z karkówki, karkówka dania, obiad karkówka, pikantna karkówka, karkówka przepis
Przepis na kotlety z karkówki

Karkówka obok schabu jest najlepszym mięsem wieprzowym. W przeciwieństwie do schabu zawiera sporo tłuszczu, który topiąc się przy pieczeniu nadaje mięsu soczystość. W przeciwieństwie od suchego schabu nie trzeba jej panierować. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić.

Składniki na pikantne kotlety

  • 4 kotlety z karkówki
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Kotlety lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj musztardę i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem posmaruj kotlety z obu stron. Kotlety przełóż do brytfanki i skrop olejem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C. Podczas pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Zobacz także

Jaka klatka dla królika będzie odpowiednia? Rodzaj, wymiary - Jaka klatka dla krolika bedzie odpowiednia

Jaka klatka dla królika będzie odpowiednia? Rodzaj, wymiary

Króliki miniaturowe to zwierzęta niezwykle przyjazne, towarzyskie i ciekawskie. Nic więc dziwnego, że tak często są wybierane na towarzyszy człowieka. Zanim jednak …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.