Źródlo witaminy C – jarzębina czerwona

Jarzębina pospolita, sok z jarzębiny, leczenie jarzębiną, jarzębina właściwości, lek z jarzębiny
Jarzębina pospolita

Jarząb pospolity (Jarzębina) (Sorbus aucuparia)

Jarzębina to krzew lub (częściej) niewysokie drzewo dorastające do 15 metrów. Występuje na terenie całego kraju (w górach sięga piętra kosodrzewiny). Często rośnie w lasach gdzie jest bardzo ceniona przez leśników ze względu na owoce, którymi żywi się wiele zwierząt (ptaki, sarny, wiewiórki, borsuki, dziki, lisi). Jest schronieniem pożytecznych owadów i pająków. Jarzębinę cenią również pszczelarze ze względu – ma duże właściwości miododajne. Poza lasem występuje przy drogach i parkach, gdzie często jest sadzona przez człowieka.
Jarzębina kwitnie w maju tworząc drobne kwiaty o migdałowym zapachu zebrane w baldachogrona, których powstają owoce (dojrzałe mają kolor czerwony). Owoce zbiera się od sierpnia do października. Suszy je się szybko, najpierw w temperaturze 40°C, później 60°C. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca w pogodne dni, zrywając całe kwiatostany. Można je suszyć w warunkach naturalnych w całych kwiatostanach, przy dobrym przewiewie powietrza. Wysuszone należy osmyknąć ręcznie lub otrzeć na sitach, później trzeba starannie odsiać szypułki.

Owoce są bogate w kwasy organiczne. Zawierają dużo witaminy C (więcej niż w cytrynie) oraz witaminy A, B, E, PP i K oraz mikroelementy: miedź i magnez. Świeże owoce zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunki i wymioty, jednak szybko rozpada się w czasie suszenia, gotowania, mrożenia.

Owoce działają przeciwzapalnie w drogach moczowych i w przewodzie pokarmowym. Ze względu na dużą zawartość witamin C i A zalecana jest przy awitaminozie. Dzięki występowaniu witaminy PP stosowane są profilaktycznie w arteriosklerozie i w chorobie nadciśnieniowej.
Na następnej stronie poznasz przepisy jak przyrządzić naturalny lek z jarzębiny w domu.

Zobacz także

Jak uprawiać zioła w domu?

Świeże zioła to doskonały dodatek do potraw, napoi. Zapobiegają chorobom, ułatwiają trawienie. Są o wiele smaczniejsze niż suszone, a poza …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi