Źródlo witaminy C – jarzębina czerwona

Proszek z owoców

Suszone owoce zemleć w młynku i przyjmować 2 razy dziennie po jednej płaskiej łyżce proszku po jedzeniu, popijając przegotowaną wodą. Kurację taką, trwającą około 2 miesięcy, stosować przy przewlekłych niedomaganiach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Napar z owoców

Pół łyżki suszonych, mielonych owoców zalać szklanką wrzątku i trzymamy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (substancje zawarte w komórkach owoców trudno przechodzą do wody). Pić 3 razy dziennie po pół szklanki przy przewlekłych niedomaganiach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego, ale także dla wzmocnienia pracy serca i przeciwko sklerozie.

Sok z owoców

Świeże owoce jarzębiny oddzielamy od szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, zasypać cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców) i pozostawić na około 5 godzin. Całość gotować przez 30-40 minut, ostudzony i odcedzony sok i zlać do butelek. Pić 1 łyżeczkę soku przed każdym posiłkiem przy niedokwasocie.

Z jarzębiny można przygotowywać dżemy i powidła oraz dodatki do mięs. Jednak ze względu na wysoką zawartość różnych kwasów chorzy na nadkwasotę powinni spożywać je z ostrożnością a wiosną i jesienią powinny ich unikać. Z jarzębiny wytwarzana jest również wódka – jarzębiak.

Zobacz także

Jak uprawiać zioła w domu?

Świeże zioła to doskonały dodatek do potraw, napoi. Zapobiegają chorobom, ułatwiają trawienie. Są o wiele smaczniejsze niż suszone, a poza …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi