Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Na ogół gotuje się na bazie przecieru pomidorowego, rzadziej ze świeżych pomidorów. My proponujemy szczególną wariację na temat zwykłej pomidorowej – zupę ze świeżych pomidorów, pomidorów suszonych z dodatkiem przecieru oraz z białą fasolą i makaronem. Taka pomidorowa jest smaczna, sycąca. Można ją gotować na bazie porcji rosołowej czy bulionu z kostki.
Składniki na zupę pomidorową:
- 400 g świeżych lub z puszki bez skórki
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g makaronu (np. świderki)
- 1 litr bulionu (może być z kostki)
- olej do smażenia
- 3-4 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Suszone
pomidory zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź. Na dno dużego garnka wlej odrobinę oleju. Cebulę i
czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory świeże lub z puszki pokrój w większą kostkę, dodaj do cebuli, wymieszaj.
Suszone pomidory pokrój i dodaj do warzyw, dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Gotuj aż pomidory się rozpadną od czasu do czasu mieszając.
Kiedy pomidory się rozpadną dolej bulion, wsyp odsączoną fasolę. Podgrzewaj przez kilka minut aż wszystkie składniki będą miękkie. W osobnym garnku ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Dopraw zupę solą i pieprzem, połącz z odcedzonym makaronem. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.
Miłego gotowania 🙂