Strona Główna » Zdrowie » Medycyna naturalna » Mniszek na lepsze trawienie

Mniszek na lepsze trawienie

mniszek lekarski, zastosowanie mniszka lekarskiego, mlecz, mniszek lekarski sałatka, mniszek lekarski w kuchni, mniszek lekarski właściwości, mniszek lekarski zioło, mniszek lekarski korzeń, wino z mniszka lekarskiego, odwar z mniszka lekarskiego, napar z mniszka lekarskiego
lekarski

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)

Jest to roślina pochodzenia euroazjatyckiego, w Polsce bardzo pospolity. Został zaciągnięty do umiarkowanych klimatycznie krajów Ameryki Północnej i Południowej. Jest to roślina często traktowana jako chwast, porastający trawniki i ogrody. Charakteryzuje się rozetą liści, z której wyrasta ok. 10 cm łodyga, na której umiejscowiony pojedynczy kwiat. Liście i łodyga wypełniona jest mlecznym, gorzkim w smaku sokiem, który na powietrzu ciemnieje. Od tego soku pochodzi inna nazwa – mlecz. Bardzo charakterystyczny również jest owocostan – dmuchawiec – biała puszysta kula.

Surowcem leczniczym mniszka są przede wszystkim korzeń ale również liście i kwiaty. Liście i kwiaty powinno się zbierać gdy są młode czyli wiosną i wczesnym latem, natomiast korzenie jesienią. Korzenie suszy się w temperaturze 30 stopni, natomiast kwiaty i liście wystarczy wysuszyć w przewiewnym pomieszczeniu.

Zastosowanie

Mniszek pobudza wątrobę poprzez produkcję żółci, zwiększa ilość soków trawiennych. Wpływa korzystnie na trzustkę tym samym działając na całe trawienie. Ma działanie moczopędne. Jednocześnie bogaty w potas nie pozwala na wypłukanie tego makroelementu z moczem. Pozwala na szybsze wydalanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni i złogów nerkowych. Zawarty w mleczu interferon pomaga organizmowi walce z wirusami i bakteriami.

Okłady ze świeżych liści czy soku przyśpieszają proces gojenia się ran, zwalcza kurzajki i brodawki.

We Francji i Niemczech mniszek jest bardzo popularny jako dodatek do sałatek. Najprostsza sałatka z mniszka to starannie umyte liście przyrządzone jak sałata – w śmietanie, sosie vinaigrette itd. Liście można odgoryczyć zalewając je na pół godziny słoną wodą.

Napar

Łyżeczkę suszonego korzenia zalać szklanką wrzącej wody i przykryć na 15 minut. Taki napar pić rano i wieczorem.

2 łyżki suszonego korzenia zalać ½ litrem wody, gotować na wolnym ogniu 5-10 minut. Pić przed jedzeniem po szklance odwaru.
Zarówno napar jak i odwar pobudza apetyt, ułatwia trawienie, wpływa na lepszą przemianę materii. Podobne działanie ma sok. Aby go otrzymać należy świeże liście przepuścić przez maszynkę, przecisnąć przez gazę i utrwalić spirytusem w stosunku 5:1 (na 5 części soku 1 część spirytusu). Sok należy przechowywać w lodówce. Taki sok pije się po łyżeczce dziennie. Sok doskonale nadaje się do stosowania zewnętrznie do leczenia brodawek i kurzajek.

z korzenia

50 g rozdrobnionego korzenia zalać 0,75 litra białego wina. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce, wstrząsać codziennie. Wino ma właściwości odtruwające, pomaga przy reumatyzmie, wspomaga układ trawienny. Wspomaga przemianę materii i pomaga w odchudzaniu.

Zobacz także

oczyszcznie watroby

Sposoby na regenerację wątroby

Wątroba bywa często bagatelizowana. Świadomość jej istnienia ma każdy, jednak bardziej przejmujemy się żołądkiem, jelitami, …