Pisaliśmy ostatnio artykuł na temat właściwości buraka ćwikłowego. Czas sporządzić jakieś danie z tego zdrowego warzywa. Proponujemy zatem ugotować barszcz czerwony na boczku.
Barszcz na boczku jest niezwykle pożywny a przy okazji bardzo smaczny. To danie dla tych, którzy lubią tradycyjną polską kuchnię.
Składniki
- 3-4 buraki
- 15 dag boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki soku z cytryny
Buraki ugotuj ze skórką, ostudź obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową oraz pokrojony w kostkę boczek, gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, cebulę, seler. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Dodaj przyprawy i sok z cytryny.
Na koniec dodaj starte buraki. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
Gotowy barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.