Jeśli wciąż zastanawiacie się, jak rozpieścić swoją Połówkę w Dzień Zakochanych, mamy dla Was ciekawą propozycję. Pyszne, domowe, jedyne i niepowtarzalne praliny czekoladowe! Czekolada w połączeniu z figami i nutką alkoholu z pewnością rozbudzą Wasze żądze i umilą Walentynkowy wieczór.
Praliny możecie przygotować z różnorodnymi składnikami, my prezentujemy Wam dzisiaj domowe pralinki w wersji wytrawnej – z figami namoczonymi wcześniej w koniaku i z likierem czekoladowym.
Składniki potrzebne do zrobienia pralinek:
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej (proporcje możecie zmienić w zależności od upodobań 🙂 )
- kieliszek likieru czekoladowego (gęstego)
- 4 suszone figi
- kieliszek koniaku
Przygotowanie pralinek:
1. Suszone figi drobniutko pokroić i zalać koniakiem. Odstawić.
2. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą).
3. Odłożyć na kilka minut w chłodne miejsce, by lekko zgęstniała. Następnie wysmarować ścianki foremek do pralinek i włożyć na kilka minut do lodówki. Aby otrzymać odpowiedniej grubości czekoladowe ścianki, czynność powtórzyć.
4. Do każdej zastygniętej foremki (nie wyjmować 'skorupek czekoladowych’ z foremek!) wlać kilka kropli likieru czekoladowego.
5. Następnie, do foremek układać nasączone koniakiem figi.
6. Roztopioną czekoladą zalać przygotowane praliny.
7. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
8. W Dniu Świętego Walentego rozpieszczać swoją Połówkę na milion innych sposobów 😉