Jak ugotować jajko na miękko i na twardo?

jajka, jajko na miękko, jajka na twardo, gotowanie jajek, ile gotować jajka, czas gotowania jaj
Gotowanie jajka na miękko lub twardo
Wiadomo, że jajka są bardzo dobrym źródłem białka i witamin. Jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu i powinno być uzupełnieniem naszej codziennej diety. Oczywiście wyjątkiem będą osoby, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu w swoim organizmie.

Jajka jemy w różnej postaci; smażone, gotowane lub na surowo. Najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę lub pyszny omlet. Są stałym dodatkiem do większości dań i ciast podawanych w przyrządzanych przez nas posiłkach. Zanim zaczniemy spożywać jaja należy sprawdzić świeżość jajek, żeby nie narobić sobie kłopotów zdrowotnych.

Jak ugotować jajko na miękko?

  1. Do garnka wkładamy jajka
  2. Zalewamy jajka zimną wodą w taki sposób, żeby wody było więcej około 1 – 2 centymetrów ponad jajka
  3. Włączamy gaz i czekamy do moment, aż woda zaczyna się gotować
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz do minimum
  5. W podany sposób gotować jajka przez 2-3 minuty, żeby otrzymać jajko na miękko.
  6. Na koniec wyciągnij jajka z wody i ostudź zimną wodą
  7. Smacznego

Jak ugotować jajko na twardo?

W przypadku gotowania jajka na twardo robimy wszystko w ten sam sposób jak to zostało wyżej opisane. Wydłużamy jedynie czas gotowania jajek do 10 – 15 minut.

Zobacz także

Ciasto biszkoptowe – sprawdzony przepis

Na biszkopt w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Wiadomo, że są lepsze lub gorsze.W artykule podamy przepis uniwersalny, który może być …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi