Strona Główna » Finanse » Budżet domowy » Jak uniknąć marnowania jedzenia?

Jak uniknąć marnowania jedzenia?

marnowanie jedzenia,wyrzucanie jedzenia, jak nie marnować jedzenia, marnowanie żywności, jak nie wyrzucać jedzenia
Marnowanie żywności
Głównymi przyczynami marnowania jedzenia są: zbyt duże i nieprzemyślane , przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz nieodpowiednie produktów.

Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Dzięki nim nie będziemy mieć wyrzutów sumienia oraz zaoszczędzimy parę groszy- za wyrzucone też przecież musieliśmy zapłacić!

Zanim wyjdziesz na zakupy sprawdź, co masz w swojej lodówce. Może właśnie jakieś resztki zainspirują cię do wymyślenia nowego przepisu? Ponadto, przygotuj sobie listę potrzebnych produktów przy okazji zaglądając do . Zastanówmy się, po co nam kolejny kilogram mąki wrocławskiej lub nowe opakowania drożdży?
Planując menu na kolejne obiady miej na uwadze to, czy danego dnia wracasz o normalnej porze do domu. Bez sensu jest wymyślanie sobie zrobienie mega wypasionego obiadu na dzień, w którym wrócisz po pracy z wytrzeszczem na oczach od zmęczenia!!
Kupując dany produkt, sprawdź jego datę przydatności do spożycia i przemyśl, czy będziesz w stanie go zjeść bez zmuszania się przed upływem konkretnego terminu. Jeśli chodzi o i , to aby zawsze były świeże w twoim domu, należy kupować je na bieżąco, tj. co 2 dni. Wystarczy kupić 2 pomidorki i 1 ogórka- wiadoma sprawa, że to i tak tylko ty je będziesz jadła, bo mąż przecież w nie wierzy!
Dobrze jest też mieć porządek nie tylko w szafkach, ale i w lodówce. Nie ma nic gorszego od konserwy, która sama z siebie wychodzi, bo stała w cieniu słoika, który ją zastawił. W kuchni trzeba mieć porządek i regularnie zużywać te produkty, które zaraz zaczną zmieniać swój stan skupienia!
Przygotowując dany przepis pamiętaj o tym, aby maksymalnie wykorzystać dany produkt, a jeśli coś zostanie, sprawdź czy ewentualnie można to zamrozić. Jeśli odpada, a mąż nie ma już siły zjeść piętnastej parówki, pozostaje metoda ‘na psa’. Nie ma nic bardziej radosnego od zadowolonej mordki naszej owłosionej pociechy! (a wszystko to w myśl zasady- wilk syty i owca cała).
Przy nakładaniu na talerz należy zawsze podawać gościom mniejsze porcje. Nikt bowiem nie zje resztek po takim gościu z czystego obrzydzenia…
Żywność po obróbce termicznej powinna być przechowywana w lodówce lub zamrażarce. Zmniejszy to bowiem rozwój bakterii, a i my będziemy mogli skosztować pyszności kiedy nagle zachce się nam świątecznego sernika mamusi w marcu!
A teraz zapraszam wszystkich do swojej lodówki na generalne porządki!!!

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Jak zmienić oświetlenie w dekorację?

Oświetlenie mieszkania jest niezwykle istotną kwestią. Nie można potraktować jej pobocznie, zostawiając na koniec podczas …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość