Jak upiec muffinki-duszki?

Kupne cukierki na Halloween mogą znudzić się bardzo szybko, zwłaszcza dzieciom. Lepiej przyciągnąć ich uwagę do stołu czymś niepowtarzalnym. Takim czymś są muffinki-duszki, które będą straszyć z talerza i zachęcać do tego, żeby skosztować nie jedną babeczkę, ale kilka. Będzie to ciekawe urozmaicenie, które można z powodzeniem wykonać nawet, jeśli nie posiada się wielkiego talentu kulinarnego.

muffinki duszki, mufinki duchy, ciastka w kształcie duchów, desery na Halloween, pomysły na Halloween, babeczki na Halloween, straszne desery na Halloween, przepis na muffinki duszki
źródło: http://www.prakticideas.com

Jakie składniki będą potrzebne do muffinek?

Rozpoczęcie wypieków powinno zostać rozpoczęte – standardowo – od zebrania wszystkich potrzebnych składników. Do upieczenia muffinek niezbędne będą:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie.

Poza podstawowymi składnikami spożywczymi trzeba przygotować również:

  • masę cukrową, plastyczną, śmietankową,
  • lizaki „Chupa chups” (tyle, ile będzie babeczek),
  • posypka cukrowa, czekoladowa,
  • papilotki.
Najlepiej używać do pieczenia papilotek papierowych, zamiast silikonowych lub metalowych, gdyż babeczki podaje się łącznie z nimi. Przed Halloween w sklepach można znaleźć wiele ciekawych papilotek – czarnych, z duszkami, z dyniami – które będą dodatkową dekoracją deseru.

Przygotowanie muffinek

W jednej misce wymieszać suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, posiekaną na kawałki czekoladę – przy pomocy łyżeczki. W drugiej mokre – jajko, olej, mleko – przy pomocy trzepaczki. Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać suche elementy, cały czas mieszając, aż uzyska się jednolitą masę. Nie należy zbyt długo jej mieszać, ponieważ przesadnie się napowietrzy.

Na blasze do pieczenia ułożyć papilotki i do każdej z nich, łyżką, nakładać kakaową masę, wypełniając papierki do 2/3 ich wysokości. Z podanego przepisu wyjdzie dokładnie 20 babeczek.

Pieczenie muffinek

Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsjusza. Wsunąć do niego blachę z papilotkami, po czym piec je przez 15-20 minut. Próbować patyczkiem czy są gotowe. Będą, jeżeli patyczek lub wykałaczka wbijana w ciasto, będzie całkiem sucha.

Wyciągnąć babeczki z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Dekorowanie muffinek

Aby babeczki były nie tylko smaczne, lecz również wyglądały interesująco, trzeba je odpowiednio ozdobić.

Wszystkie przygotowane lizaki odwinąć z papierków i wbić je w sam środek babeczki. Powinny mocno się trzymać i nie przewracać się na bok.

Masę cukrową rozwałkować na stolnicy posypanej lekko cukrem pudrem. Przy pomocy talerzyka odrysować na niej 20 kółek, które będą stanowić szaty duszka. Na każdego lizaka nałożyć kółko z masy w taki sposób, żeby czubek lizaka znalazł się pod środkiem kółka, reszta masy powinna spływać swobodnie w dół.
Z posypki cukrowej zrobić oczy i nos duszka albo same oczy. Tak przygotowane muffinki ułożyć na dużym talerzu, a następnie straszyć nimi gości.

Zobacz także

10 sposobów na zastosowanie oleju kokosowego

Zastosowania oleju kokosowego Olej kokosowy jest darem natury, z którego trzeba korzystać jak najczęściej. Nie oznacza to jednak stosowania …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi