Strona Główna » Kuchnia » Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?

Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?

sos pesto, pesto, przepis, przepisy na pesto
Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?
Myślę, że każdy kto kiedykolwiek miał do czynienia  kuchnią włoską natrafił na swojej kulinarnej drodze na przepyszny sos pesto. Jest to sos pochodzący z Genui, a jego głównym składnikiem jest . Przeważnie wytwarzany jest w moździerzach z oliwy z oliwek, parmezanu, soli, orzeszków piniowych i oczywiście bazylii.

Pesto doskonale można wykorzystać jako fenomenalne nadzienie lub marynatę do mięs, np. drobiu i ryb. Pesto jest również doskonałym uzupełnieniem przekąsek. Bardzo dobrze będzie pasowało do sera mozzarella z pomidorami i oliwą z oliwek oraz do sałatek. Pesto bardzo dobrze nadaje się do smarowania lekko zrumienionej w piekarniku bułki ciabatty lub bagietki, oraz jako dodatek do niektórych owoców takich jak . Głównie jednak sos pesto jest łączony z makaronem i chyba podany w taki sposób, jest najczęściej podawany na świecie.

Poniżej przedstawiamy jak zrobić pesto w domu.

ZIELONE PESTO: 100 g umytej świeżej bazylii, 50 g orzeszków piniowych (mogą być włoskie na zamianę) i 1 ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy i stopniowo dolewamy 80 ml oliwy z oliwek. Dodajemy do tego 40-50 g startego parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt gęsty, dodajmy więcej oliwy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

CZERWONE PESTO: 2 ząbki czosnku obrać i posiekać. Z jednej ostrej papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. Potrzebne będą suszone , dodajemy 1 słoiczek i 100 g parmezanu wymieszanego z czosnkiem, 1 łyżką octu balsamicznego i papryczki. Miksujemy wszystko blenderem doprawiamy solą i pieprzem.

TRADYCYJNE PESTO: przy robieniu tradycyjnego pesto bardzo ważne jest,  aby ucierać je w marmurowych moździerzach, sprawia to, że poszczególne składniki będą powoli uwalniały swój smak i aromat. Ucieranie w moździerzu jest bardzo mozolne i pracochłonne, dlatego na co dzień można zastąpić go blenderem lub mikserem. Jednak pamiętajmy, że utarte pesto w moździerzu będzie nieporównywalnie lepsze od tego zrobionego mikserem.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość