Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?

sos pesto, pesto, przepis, przepisy na pesto
Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?
Myślę, że każdy kto kiedykolwiek miał do czynienia  kuchnią włoską natrafił na swojej kulinarnej drodze na przepyszny sos pesto. Jest to sos pochodzący z Genui, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Przeważnie wytwarzany jest w moździerzach z oliwy z oliwek, parmezanu, soli, orzeszków piniowych i oczywiście bazylii.

Pesto doskonale można wykorzystać jako fenomenalne nadzienie lub marynatę do mięs, np. drobiu i ryb. Pesto jest również doskonałym uzupełnieniem przekąsek. Bardzo dobrze będzie pasowało do sera mozzarella z pomidorami i oliwą z oliwek oraz do sałatek. Pesto bardzo dobrze nadaje się do smarowania lekko zrumienionej w piekarniku bułki ciabatty lub bagietki, oraz jako dodatek do niektórych owoców takich jak awokado. Głównie jednak sos pesto jest łączony z makaronem i chyba podany w taki sposób, jest najczęściej podawany na świecie.

Poniżej przedstawiamy przepisy jak zrobić pesto w domu.

ZIELONE PESTO: 100 g umytej świeżej bazylii, 50 g orzeszków piniowych (mogą być włoskie na zamianę) i 1 ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy i stopniowo dolewamy 80 ml oliwy z oliwek. Dodajemy do tego 40-50 g startego parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt gęsty, dodajmy więcej oliwy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

CZERWONE PESTO: 2 ząbki czosnku obrać i posiekać. Z jednej ostrej papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. Potrzebne będą suszone pomidory, dodajemy 1 słoiczek i 100 g parmezanu wymieszanego z czosnkiem, 1 łyżką octu balsamicznego i papryczki. Miksujemy wszystko blenderem doprawiamy solą i pieprzem.

TRADYCYJNE PESTO: przy robieniu tradycyjnego pesto bardzo ważne jest,  aby ucierać je w marmurowych moździerzach, sprawia to, że poszczególne składniki będą powoli uwalniały swój smak i aromat. Ucieranie w moździerzu jest bardzo mozolne i pracochłonne, dlatego na co dzień można zastąpić go blenderem lub mikserem. Jednak pamiętajmy, że utarte pesto w moździerzu będzie nieporównywalnie lepsze od tego zrobionego mikserem.

Zobacz także

Sposób na brzydki zapach w lodówce

Zapach przechowywanych produktów w lodówce miesza się ze sobą tworząc nieprzyjemną woń. Jedzenie zaczyna wtedy inaczej smakować …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi