Sposób na zawsze udane muffinki
Muffinki, znajdziemy je praktycznie w każdej kawiarni, cukierni czy knajpce.
Te urocze, kolorowe babeczki przybyły do nas z zachodu i zrobiły oszałamiającą karierę w naszym kraju. Ich nie podważalna zaletą jest łatwe i szybkie przygotowanie, a także możliwość kombinowania z dodatkami jakie znajdą się w środku naszych muffinek. Niestety kupne muffinki, bardzo często rozczarowują smakiem, a co gorsze jedna mała babeczka potrafi być piekielnie droga. Tak więc absolutnie polecam robienie ich samemu w domu, będą na pewno smaczniejsze niż te kupne i tańsze. A przy okazji, możemy zaangażować w robienie babeczek nasze pociechy, na pewno będą miały bujniejszą fantazję w wykonaniu ich zawartości.
Te urocze, kolorowe babeczki przybyły do nas z zachodu i zrobiły oszałamiającą karierę w naszym kraju. Ich nie podważalna zaletą jest łatwe i szybkie przygotowanie, a także możliwość kombinowania z dodatkami jakie znajdą się w środku naszych muffinek. Niestety kupne muffinki, bardzo często rozczarowują smakiem, a co gorsze jedna mała babeczka potrafi być piekielnie droga. Tak więc absolutnie polecam robienie ich samemu w domu, będą na pewno smaczniejsze niż te kupne i tańsze. A przy okazji, możemy zaangażować w robienie babeczek nasze pociechy, na pewno będą miały bujniejszą fantazję w wykonaniu ich zawartości.
Krok pierwszy
Żeby nasze muffinki były jak puch, musimy trzymać się prostej zasady, przy przygotowywaniu ciasta. A mianowicie: bierzemy dwie miski i w każdej z osobna mieszamy mokre i suche składniki, a następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą (nie mikserem).
Sekretem udanych muffinek jest o dziwo niezbyt dokładne wymieszane ciasto. To znaczy, jeżeli po wymieszaniu łyżką mokrych składników z suchymi nadal widzimy grudki mąki, bez paniki o to właśnie chodzi.
Sekretem udanych muffinek jest o dziwo niezbyt dokładne wymieszane ciasto. To znaczy, jeżeli po wymieszaniu łyżką mokrych składników z suchymi nadal widzimy grudki mąki, bez paniki o to właśnie chodzi.
Krok drugi
Bardzo ważna jest prawidłowa konsystencja naszego ciasta, powinno być dość gęste, nie powinno spływać z miski przy nabieraniu. Jeżeli ciasto wydaje się nam zbyt rzadki dodajmy niewielkiej ilości mąki. Można również inaczej zagęścić ciasto. O ile ciasto nie jest zbyt rzadkie (wodniste) dodajmy do ciasta tartych migdałów. Ciasto nie będzie tak mączne, a migdały nadadzą fajnego, innego i mało komu znanego posmaku.
Krok trzeci
Po zrobieniu ciasta, przechodzimy do napełniania nim naszych foremek. Pamiętajmy, żeby nie napełniać naszych foremek do końca, najlepiej na ¾ wysokości. Podczas pieczenia muffinki będą miały szansę ładnie wyrosnąć.
Krok czwarty
Muffinki pieką się bardzo szybko, z powodzeniem wystarczy im 15 minut. Tak więc rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy nasze muf finki, a po upływie 5 minut zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Dzięki takiemu zabiegowi nasze słodkie babeczki, będą dobrze dopieczone w środku, a zarazem unikniemy spalenia ich na wierzchu.
Krok piąty
To czy na pewno nasze muffinki są dobrze upieczone, najlepiej będzie jeszcze sprawdzić zwykłą wykałaczką. Pod koniec pieczenia, kiedy nasze muffinki będą już wyrośnięte i zrumienione, wbijamy w jedną z nich naszą wykałaczkę, najlepiej w sam środek. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, bez przyklejonych okruchów , oznacza to, że nasze muffinki są gotowe.
Na koniec polecam jeszcze kilka przydatnych i zaskakująco prostych rad, żeby nasze muffinki były inne niż te, które znają goście.
Przed włożeniem muffinek do piekarnika, polecamy włożenie do foremki z ciastem czekoladki. Podczas pieczenia rozpuści się i nada babeczce wyjątkowy smak. Jeżeli będziemy piec nasze muf finki w metalowych foremkach, zdecydowanie polecamy wyłożenie każdej z nich papierową foremką – papilotką.
Jeżeli chcemy dodać do ciasta bakalii, to oprószmy je mąką przed dodaniem ich do ciasta.
Bardzo ważne jest aby upieczone już babeczki natychmiast wyjąć z piekarnika, a po upływie 15 minut, również z foremek.
Babeczki ustawmy na kratce z piekarnika i tak je studźmy. Jeżeli chcemy poczęstować naszymi wypiekami gości, albo robimy je specjalnie na ich przyjście, pamiętajmy o tym, iż muffinki smakują najlepiej w dniu w którym zostały upieczone, nie jest to deser, który możemy przygotowywać dzień wcześniej.
Babeczki ustawmy na kratce z piekarnika i tak je studźmy. Jeżeli chcemy poczęstować naszymi wypiekami gości, albo robimy je specjalnie na ich przyjście, pamiętajmy o tym, iż muffinki smakują najlepiej w dniu w którym zostały upieczone, nie jest to deser, który możemy przygotowywać dzień wcześniej.
Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do ciasta muffinkoweg, wystarczy ich na 12 większych, lub 24 mniejsze babeczki.
Składniki na muffinki :
- pół kostki margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- kilka rodzynek
- 1 jajko
- łyżka rumu lub dowolnego aromatu
Wnętrze muffinki pozostawiam waszej fantazji.