Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów koris – pluskwa i annon – anyż. Świeże liście i niedojrzałe owoce mają nieprzyjemny zapach, który znika po wysuszeniu. Jest to jedna z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Znana w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce znana już była już za pierwszych Piastów.Kolendrę stosuje się jako przyprawę do ciast, tłustych mięs, gotowanego grochu i kapusty. Zamiast gorczycy dodaje się do kiszenia ogórków. Świeżych liści używa się do dekoracji potraw zwłaszcza w kuchniach azjatyckich oraz portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Przyprawa poprawia wydzielanie soków żołądkowych, znosi stany skurczowe mięśni gładkich i przewodu pokarmowego, hamuje nadmierny rozwój bakterii w jelitach, skutecznie znosi uczucie sytości, przez co znacznie poprawia apetyt, wykazuje działanie uspokajające i wzmacniające. Z badań przeprowadzonych przez portugalskich naukowców odkryto, że kolendra pomaga z zatruciami pokarmowymi wywołanymi przez pałeczki salmonelli, E.Coli czy gronkowca złocistego. Ma także wysokie wartości profilaktyczne uodporniając organizm na te bakterie.
Kolendrę można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Należy wysiać ją w kwietniu. Kwitnie od połowy lipca do sierpnia. Owoce zbiera się gdy tylko zaczynają brunatnieć. Związane pędy suszy się pod dachem, np. na strychu. Po wysuszeniu i przebraniu przechowuje się w zamkniętych naczyniach.
Napar kolendrowy
1 łyżeczkę rozgniecionych owoców zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem jako środek regulujący trawienie, pobudzający apetyt, lekko uspokajający i rozkurczowy.
Uwaga. Nadmiar kolendry może powodować niedobór witaminy B1 a w rezultacie bóle głowy, nudności, senność.
Duża ilość olejków eterycznych powoduje, że kolendry używa się w przemyśle perfumeryjnym – do aromatyzowania mydeł, wód toaletowych, past dezynfekcyjnych.