Kolendra na bakteryjne zatrucia pokarmowe

Kolendra

Kolendra siewna (Coriandrum sativum)

Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów koris – pluskwa i annon – anyż. Świeże liście i niedojrzałe owoce mają nieprzyjemny zapach, który znika po wysuszeniu. Jest to jedna z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Znana w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce znana już była już za pierwszych Piastów.

Kolendrę stosuje się jako przyprawę do ciast, tłustych mięs, gotowanego grochu i kapusty. Zamiast gorczycy dodaje się do kiszenia ogórków. Świeżych liści używa się do dekoracji potraw zwłaszcza w kuchniach azjatyckich oraz portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.

Przyprawa poprawia wydzielanie soków żołądkowych, znosi stany skurczowe mięśni gładkich i przewodu pokarmowego, hamuje nadmierny rozwój bakterii w jelitach, skutecznie znosi uczucie sytości, przez co znacznie poprawia apetyt, wykazuje działanie uspokajające i wzmacniające. Z badań przeprowadzonych przez portugalskich naukowców odkryto, że kolendra pomaga z zatruciami pokarmowymi wywołanymi przez pałeczki salmonelli, E.Coli czy gronkowca złocistego. Ma także wysokie wartości profilaktyczne uodporniając organizm na te bakterie.

Kolendrę można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Należy wysiać ją w kwietniu. Kwitnie od połowy lipca do sierpnia. Owoce zbiera się gdy tylko zaczynają brunatnieć. Związane pędy suszy się pod dachem, np. na strychu. Po wysuszeniu i przebraniu przechowuje się w zamkniętych naczyniach.

Napar kolendrowy

1 łyżeczkę rozgniecionych owoców zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem jako środek regulujący trawienie, pobudzający apetyt, lekko uspokajający i rozkurczowy.

Uwaga. Nadmiar kolendry może powodować niedobór witaminy B1 a w rezultacie bóle głowy, nudności, senność.

Duża ilość olejków eterycznych powoduje, że kolendry używa się w przemyśle perfumeryjnym – do aromatyzowania mydeł, wód toaletowych, past dezynfekcyjnych.

 

Zobacz także

Jakie przyprawy pasują do jakich dań?

Przygotowując różne dania często stajemy przed dylematem jakich użyć przypraw, aby jak najlepiej podkreślić, poprawić czy wydobyć …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi