Strona Główna » Zdrowie » Medycyna naturalna » Mniszek na lepsze trawienie

Mniszek na lepsze trawienie

mniszek lekarski, zastosowanie mniszka lekarskiego, mlecz, mniszek lekarski sałatka, mniszek lekarski w kuchni, mniszek lekarski właściwości, mniszek lekarski zioło, mniszek lekarski korzeń, wino z mniszka lekarskiego, odwar z mniszka lekarskiego, napar z mniszka lekarskiego
lekarski

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)

Jest to roślina pochodzenia euroazjatyckiego, w Polsce bardzo pospolity. Został zaciągnięty do umiarkowanych klimatycznie krajów Ameryki Północnej i Południowej. Jest to roślina często traktowana jako chwast, porastający trawniki i ogrody. Charakteryzuje się rozetą liści, z której wyrasta ok. 10 cm łodyga, na której umiejscowiony pojedynczy kwiat. Liście i łodyga wypełniona jest mlecznym, gorzkim w smaku sokiem, który na powietrzu ciemnieje. Od tego soku pochodzi inna nazwa – mlecz. Bardzo charakterystyczny również jest owocostan – dmuchawiec – biała puszysta kula.

Surowcem leczniczym mniszka są przede wszystkim korzeń ale również liście i . Liście i powinno się zbierać gdy są młode czyli wiosną i wczesnym latem, natomiast korzenie jesienią. Korzenie suszy się w temperaturze 30 stopni, natomiast i liście wystarczy wysuszyć w przewiewnym pomieszczeniu.

Zastosowanie

Mniszek pobudza wątrobę poprzez produkcję żółci, zwiększa ilość soków trawiennych. Wpływa korzystnie na trzustkę tym samym działając na całe . Ma działanie moczopędne. Jednocześnie bogaty w potas nie pozwala na wypłukanie tego makroelementu z moczem. Pozwala na szybsze wydalanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni i złogów nerkowych. Zawarty w mleczu interferon pomaga organizmowi walce z wirusami i bakteriami.

Okłady ze świeżych liści czy soku przyśpieszają proces gojenia się ran, zwalcza kurzajki i brodawki.

We Francji i Niemczech mniszek jest bardzo popularny jako dodatek do sałatek. Najprostsza sałatka z mniszka to starannie umyte liście przyrządzone jak sałata – w śmietanie, sosie vinaigrette itd. Liście można odgoryczyć zalewając je na pół godziny słoną wodą.

Napar

Łyżeczkę suszonego korzenia zalać szklanką wrzącej wody i przykryć na 15 minut. Taki napar pić rano i wieczorem.

2 łyżki suszonego korzenia zalać ½ litrem wody, gotować na wolnym ogniu 5-10 minut. Pić przed jedzeniem po szklance odwaru.
Zarówno napar jak i odwar pobudza apetyt, ułatwia trawienie, wpływa na lepszą przemianę materii. Podobne działanie ma sok. Aby go otrzymać należy świeże liście przepuścić przez maszynkę, przecisnąć przez gazę i utrwalić spirytusem w stosunku 5:1 (na 5 części soku 1 część spirytusu). Sok należy przechowywać w lodówce. Taki sok pije się po łyżeczce dziennie. Sok doskonale nadaje się do stosowania zewnętrznie do leczenia brodawek i kurzajek.

z korzenia

50 g rozdrobnionego korzenia zalać 0,75 litra białego wina. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce, wstrząsać codziennie. Wino ma właściwości odtruwające, pomaga przy reumatyzmie, wspomaga układ trawienny. Wspomaga przemianę materii i pomaga w odchudzaniu.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Oczyszczanie organizmu

Jak oczyścić organizm na wiosnę?

Detoks czyli oczyszczanie organizmu po zimie Czujesz się ociężała, gruba, czujesz że masz szorstką skórę, …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość