Niezwykle chrupiące placki ziemniaczane! Warmińskie plince z pomoćką

Przepis na  bardzo chrupiące placki ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków. Jest bardzo łatwy do przygotowania, nawet początkujące osoby w kuchni powinny poradzić sobie bez problemu z przygotowaniem dania. Dzięki specjalnym dodatkom placki będą smacznym i zdrowym posiłkiem.Przepis na placki ziemiaczane

Do przygotowania warmińskich placków zwanych jako plince oraz sos zwany pomoćką potrzebować będziemy wymienionych poniżej składników.

Przepis na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków,
1 szklanka mąki,
1 jajko,
1 cebula.
sól, pieprz,majeranek suszony.

Przepis na pomoćkę:
250 g półtłustego lub tłustego twarogu,
100 g śmietany 18%,
pierwsza wersja:
– ogórek, czosnek
druga wersja na słodko:
-miód

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki oraz cebulę ucieramy na drobnej tarce. Jeśli mamy w domu wyciskarkę wolnoobrotową to możemy ją wykorzystać do szybszego przygotowania produktów. Do wszystkiego dodajemy szklankę mąki oraz jajko i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

W momencie, gdy smażymy placki przygotowujemy pomoćkę. Wersja pierwsza: Na grubych oczkach ucieramy do miski obranego ogórka i solimy. Po około 5 minutach ogórek puści wodę – należy ją odlać i do miski dodać 4-5 łyżek śmietany oraz twaróg, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko zgniatamy widelcem, żeby składniki dobrze się wymieszały. Na koniec dodajemy sól i pieprz wedle uznania.
Wersja na słodko.
Twaróg mieszamy z 4-5 łyżkami śmietany i do tego dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy i gotowe.

Smacznego

Zobacz także

Sposób na brzydki zapach w lodówce

Zapach przechowywanych produktów w lodówce miesza się ze sobą tworząc nieprzyjemną woń. Jedzenie zaczyna wtedy inaczej smakować …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi