1. Drink – Zakrwawiony Mózg
Nazwy drinków bywają przerażające, jednak to tylko zachęca do skosztowania kolejnych napojów. Do wykonania Zakrwawionego Mózgu potrzebne będą tylko trzy elementy:
- 15 ml likieru brzoskwiniowego,
- 15 ml Irish Cream,
- 1 kropla grenadyny.
Przydadzą się również małe kieliszki, do których należy wlać likier brzoskwiniowy. Następnie uzupełnić go odrobiną Iris Cream, a na zakończenie grenadyną. Żeby osiągnąć odpowiedni efekt grenadynę trzeba wlewać po tylnej ścianie ciepłej łyżeczki. Dzięki temu uda się osiągnąć w kieliszku efekt przypominający mózg ozdobiony strzępkami krwi. Drink z dreszczykiem, ale bardzo smaczny.
2. Drink – Czarna Wołga
Czarna Wołga była kiedyś postrachem małych dzieci. W dorosłym życiu warto użyć tej nazwy do wykonania drinka z następujących składników:
- 25 ml wermutu, wytrawnego,
- 50 ml ginu,
- czarne „Frugo”,
- skórka cytrynowa (do ozdoby),
- kostki lodu.
Do shakera wrzucić 4-5 kostek lodu, wlać oba alkohole i mocno wstrząsnąć, żeby połączyły się i ochłodziły lodem. Przelać mieszankę do kieliszka koktajlowego i dopełnić czarnym „Frugo”. Ozdobić kieliszek kawałkiem skórki cytrynowej ze świeżej cytryny, po czym podawać gościom.
3. Drink – Cmentarny Duszek
Prosty i słodki drink o nazwie Cmentarny Duszek może zasmakować każdemu, zwłaszcza wielbicielowi słodkich smaków. Aby go przyrządzić należy mieć pod ręką:
- 100 ml czarnego „Frugo”,
- 40 ml likieru Kahula,
- lody waniliowe.
Wlać likier i „Frugo” do pękatej szklanki. Wymieszać łyżką albo mieszadełkiem do drinków i ozdobić jedną gałką lodów waniliowych, które będą wyglądały jak duch błąkający się po cmentarzu. Podawać od razu, zanim lody całkiem się stopią.
4. Drink – Dotyk Wampira
Wampiry nieodłącznie kojarzą się z Halloween, więc drink o takiej nazwie musi pojawić się w menu przyjęcia. Do jego wykonania potrzebne są tylko dwa składniki:
- 50 ml ginu,
- 50 ml wódki ziołowej, czarnej.
Oba alkohole przelać do shakera. Wrzucić 4-5 kostek lodu i dobrze wymieszać. Drink lepiej smakuje schłodzony, jednak jeśli woli się napoje w temperaturze pokojowej, można nie dodawać lodu.
Przelać całość do kieliszka koktajlowego, którego brzeg można ozdobić żelką w kształcie nietoperza lub zębów wampira.
5. Drink – Zombie
Halloween bez zombie to nie Halloween, dlatego drink o takiej nazwie powinien znaleźć się na stole podczas przyjęcia. Żeby go stworzyć niezbędne będą:
- 30 ml Blue Curacao,
- 30 ml absyntu,
- „Sprite”,
- kruszony lód,
- wisienki koktajlowe.
Do wysokiej szklanki wsypać drobno pokruszony lód. Wlać oba alkohole i uzupełnić je „Spritem”. Lekko zamieszać słomką i pozostawić ją w szklance. Dodać ozdobną wisienkę i gotowe.