Przepisy na sałatki z kaszy
Kasza bywa dyskryminowanym produktem spożywczym, łączonym zazwyczaj z ciężkimi gulaszami. Z tego powodu często wyklucza się ją z diety, co stanowi poważny błąd. Każdy rodzaj kaszy jest bardzo zdrowy, a z odpowiednimi dodatkami może stanowić smaczną oraz sycącą sałatkę.
Sałatka z kaszy jaglanej i mozzarelli
Każda kasza jest zdrowa, jednak rekordy popularności w kuchni bije kawa jaglana, rozreklamowana poprzez liczne diety odchudzające. Jest to plus, ponieważ kasza tego rodzaju ma dużo wartości odżywczych oraz stanowi zdrowe wypełnienie żołądka – tak samo jak płatki owsiane. Można ją także użyć do stworzenia sałatki idealnej na kolację, jak i na drugie śniadanie. Do jej przyrządzenia potrzebne będą:
• ½ szklanki kaszy jaglanej,
• ½ ogórka zielonego,
• 1 cebula,
• 1 mozzarella (kulka),
• 1 pęczek szczypiorku,
• 20 sztuk oliwek zielonych,
• pieprz,
• sól,
• oliwa z oliwek.
Przygotowaną kaszę przesypać do garnka. Zalać 1 szklanką wody i postawić na piecu, włączając gaz pod garnkiem. Posolić wedle uznania i całość gotować – można pod przykryciem – aż kasza zmięknie oraz nabierze objętości. Pozostawić do ostudzenia, a w międzyczasie zająć się pozostałymi składnikami krojąc mozzarellę w kostki. Ogórka obrać ze skórki, podobnie jak cebulę, a następnie pokroić – ogórka w zgrabne ćwiartki, natomiast cebulę w połówki. Oliwki można pozostawić w całości bądź, przekroić na pół. Szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa oraz ser dodać do kaszy jaglanej i dokładnie wymieszać doprawiając solą, pieprzem – można dodać szczyptę papryki mielonej – oraz oliwą z oliwek. Sałatkę można zjadać zaraz po przygotowaniu.
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
W przypadku kaszy gryczanej łatwo spotkać jej wielbicieli, jak i przeciwników. Jednak pod postacią sałatki kasza ta może zyskać nowe życie oraz smak. Wykonanie sałatki należy zacząć od zebrania składników, czyli:
• 2 woreczki kaszy gryczanej,
• 1 słoik marchewki z groszkiem,
• 1 puszka tuńczyka,
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka soli,
• pieprz.
W garnku zagotować wodę. Posolić i wrzucić do niej woreczki kaszy, gotując pod przykryciem przez 20 minut – kasza powinna być miękka, w przeciwnym razie sałatka nie będzie jadalna. Po ugotowaniu ostudzić i w międzyczasie odsączyć tuńczyka z nadmiaru zalewy, samego tuńczyka rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać do ryby warzywa, chłodną kaszę, przyprawy, po czym dokładnie wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, jeśli przynajmniej przez godzinę schłodzi się w lodówce.
Sałatka z kaszy jęczmiennej i kiełbasy
Równie dobrze jako przekąska na każdy posiłek sprawdza się kasza jęczmienna z kiełbasą oraz sosem czosnkowym. Do przyrządzenia takiego smakołyku przyda się nieco więcej składników, w tym składniki na sałatkę:
• ½ sałaty lodowej,
• 3 ogórki kiszone,
• 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
• 1 cebula czerwona,
• 1 kiełbasa podwawelska
• 1 pęczek szczypiorku.
Przepis na sos czosnkowy:
• 1 mały jogurt naturalny,
• 3 łyżki majonezu,
• 2 ząbki czosnku,
• pieprz,
• sól.
Przyrządzanie sałaki należy zacząć od ugotowania kaszy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w kostki i podsmażyć delikatnie, na brązowo – najlepiej na maśle klarowanym, ale można również na odrobinie oleju. Cebulę obrać z łupinki, po czym pokroić na tzw. piórka. Ogórki warto obrać ze skórki, która jest dość twarda, chociaż nie jest to konieczne, a następnie pokroić w połówki. Sałatę lodową umyć i położyć na dnie miski, na nią położyć ochłodzoną kaszę oraz pozostałe składniki.
W osobnej miseczce lub kubku wymieszać wszystkie składniki sosu, czosnek przeciskając dokładnie przez praskę. Gotowym sosem polać sałatkę, ozdobić szczypiorkiem i podawać – idealnie nadaje się na kolację, jak i dodatek do obiadu.