Przepis na ciasto twarogowe

Ciasto twarogowe to swego rodzaju rodzaj sernika. Bez kruchego spodu, który najczęściej spotyka się w standardowych wypiekach tego rodzaju. ciasto twarogowe jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.

ciasto twarogowe, sernik bez spodu, sernik bez kruchego spodu, babka sernikowa, babka twarogowa, przepis na sernik bez spodu

Składniki na ciasto twarogowe:

  • 1 cytryna
  • 400 g mąki
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 400 g miękkiego twarogu
  • 70 g rodzynek
  • masło i bułka tarta do formy
  • 150 g marmolady morelowej

Składniki na lukier:

  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • jedno białko

Do przyozdobienia:

  • kolorowa posypka
  • 3-4 pokruszone niesolone pistacje
Cytrynę sparz i osusz. Z owocu zetrzyj skórkę, po czym wyciśnij z niego sok. Formę do babki nasmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.

Miękką margarynę utrzyj z cukrem na białą masę. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, dodaj starą skórkę z cytryny i łyżkę soku.

Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy margarynowej. Następnie dodaj twaróg i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto przelej do formy. Wierzch wygładź łopatką lub łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 160°C. Piecz około 50 minut.

Ciasto ostudź a następnie wyjmij z formy. Kiedy zupełnie wystygnie babkę posmaruj kilkoma warstwami podgrzanej marmolady.

Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z białkiem i sokiem z cytryny. Babkę polej lukrem, posyp posiekanymi pistacjami. Ciasto posyp kolorową posypką lub udekoruj według własnego uznania.

Zobacz także

ubijanie smietany bez miksera

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Zobacz jak dobrze ubijać słodką śmietankę kremówkę bez użycia miksera. Pamiętaj, aby śmietana przed rozpoczęciem ubijaniem była …

Podziel się ze znajomymi