Przepis na nalewkę truskawkową

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owców naszego klimatu. Dojrzewają w maju i czerwcu. Aby smakować je w innych miesiącach trzeba je przetworzyć. Obok tradycyjnych dżemów, kompotów i powideł warto zrobić nalewkę, która zimową porą przypomni nam smak truskawek.

nalewki owocowe, nalewka truskawkowa, nalewka truskawkowa na spirytusie, nalewka truskawkowa przepisy, nalewka truskawkowa przepis, nalewka truskawkowa leżakowanie
Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa – przepis

  • 1 kg truskawek
  • ½ l wódki
  • ½ l spirytusu
  • ½ kg cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Dojrzałe truskawki umyj dokładnie, obierz z szypułek, wysusz. Wsyp owoce do dużego słoja zalej alkoholem i pozostaw w słonecznym miejscu na 24 godziny. Zbyt długie moczenie truskawek w alkoholu sprawi, że nalewka będzie miała gorzki smak.

Następnie przez gęstą gazę lub specjalną bibułkę filtracyjną zlej nalew (alkohol + sok z truskawek). Owoce wyciśnij i wyrzuć. Zagotuj cukier ze szklanką wody. Gorący syrop wlej do nalewki ciągle mieszając. Aby zachować kolor nalewki dodaj cytrynowy (w przeciwnym razie nalewka z biegiem czasu ciemnieje). Wymieszany i schłodzony rozlać do butelek.

Nalewka truskawkowa nadaje się do spożycia po miesiącu leżakowania. Im leży dłużej tym lepsza. Najlepszego smaku nabiera po półrocznym leżakowaniu.
Przepis na nalewkę truskawkową pochodzi ze strony http://nalewkiowocowe.pl

Zobacz także

Wpadki na ślubie

10 wpadek ślubnych, których warto unikać na weselu

Jak uniknąć wpadek ślubnych? Ślub to wyjątkowa uroczystość dla wszystkich młodych par, jak również dla zaproszonych gości. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi