Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami to propozycje doskonale nadająca się na rodzinne spotkania. Słodki smak bakalii doskonale komponuje się z drobiem, a odpowiednie pieczenie sprawi, że pierś będzie soczysta. Pierś taka to prosta i tania propozycja na wyszukane danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.

pierś z kurczaka nadziewana bakaliami, pierś z kurczaka na słodko, kurczak z rodzynkami, kurczak w bakaliach, kurczak z migdałami, dania z drobiu, pieczenie piersi z kurczaka, proste danie z piersi kurczaka


Składniki potrzebne do przygotowania piersi nadziewanej bakaliami:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • namoczona w mleku czerstwa bułka
  • 2
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • po 5 dag płatków migdałów i orzechów włoskich
  • po łyżce sparzonych rodzynek i posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Piersi z kurczaka rozłącz. Ostrym nożem powycinać “kieszonki”. Piersi natrzyj solą i pieprzem.

Masło utrzyj z jajkami na puch. Stale ucierając dodaj posiekane , odciśniętą bułkę, sól, cukier, pietruszkę . Wszystko dokładnie wymieszaj.

Farszem napełnij “kieszonki” w piersiach z kurczaka. Każdą pierś zawiń w folię aluminiową. Włóż do naczynia żaroodpornego.  Wstaw od piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut. Po tym czasie wyłącz . Rozedrzyj folię i zostaw jeszcze chwilę w gorącym piekarniku.

z bakaliami możesz podawać zarówno na zimno jaki na ciepło, jako dodatek do pieczywa czy ziemniaków.

Możesz spróbować z innymi bakaliami, na przykład z suszonymi morelami,

Smacznego.

Zobacz także

Oczyszczanie organizmu

Jak oczyścić organizm na wiosnę?

Detoks czyli oczyszczanie organizmu po zimie Czujesz się ociężała, gruba, czujesz że masz szorstką skórę, …