Płatki owsiane: sposób na pożywne śniadanie

Sycące, dobre, ciepłe śniadanie – takiemu wymaganiu sprostać może niewiele dań i produktów spożywczych. Jednak płatkom owsianym skutecznie się to udaje. Nie tylko sycą oraz dobrze smakują, ale można je przygotować na kilka ciekawych sposobów, codziennie inaczej.

pożywne śniadanie, przepisy na owsiankę, jak zrobić dobrą owsiankę, przepisy na owsianke, jak zrobic owsianke, dobrze przepisy na owsianke

Płatki owsiane i masło orzechowe

Choć trudno w to uwierzyć płatki owsiane można skutecznie, a przede wszystkim smacznie połączyć z masłem orzechowym. Żeby uzyskać pyszne danie potrzebne będą następujące elementy:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 250 ml mleka.

Do miseczki przesypać płatki owsiane oraz siemię lniane. Mleko podgrzać, jednak nie doprowadzając do zagotowania. Zalać nim płatki wraz z siemieniem pozostawiając na 5 minut do napęcznienia składników – powinny być miękkie. Do gotowej owsianki dodać masło orzechowe, po czym intensywnie zamieszać. Przełożyć całość do miseczki i ozdobić plasterkami banana oraz szczyptą cynamonu lub cukru.

Płatki owsiane i rodzynki

Smaczne płatki owsiane można otrzymać także z pomocą rodzynek, zalecanych podczas niemal każdej diety odchudzającej. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Do przygotowania śniadania przydadzą się:

  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżeczka miodu.

Mleko przelać do rondelka i zacząć podgrzewać. Gdy będzie ciepłe wsypać płatki owsiane i zamieszać. Grzać jeszcze przez chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć gaz, pozostawiając je na 5 minut do napęcznienia. Gdy podwoją objętość i zmiękną dosypać rodzynki, dodać miód i wymieszać wszystko razem. Przełożyć do ulubionej miski, po czym zjadać ze smakiem.

Płatki owsiane i jabłka

Jabłka mają tę zaletę, że są dostępne praktycznie przez cały rok i ze idealnie komponują się z płatkami owsianymi. Do przygotowania pysznego śniadania należy zebrać:

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Tak, jak zawsze podczas przygotowywania płatków owsianych należy zalać je ciepłym mlekiem, pozostawiając do spęcznienia. W tym czasie umyć jabłko, obrać je ze skórki i przekroić na pół, żeby wydrążyć gniazdo nasienne. Owoc można zetrzeć na tarce albo pokroić w kostki, w zależności od upodobań. Gdy owsianka spęcznieje dodać jabłko, cynamon, a gdyby danie okazało się za mało słodkie 1 łyżeczkę miodu lub brązowego cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski i skonsumować. Jeżeli jeden owoc to za mało można dodać również banany albo żurawinę dla podkreślenia smaku.

Płatki owsiane z ziarnami

Owsiankę można jadać nie tylko z typowo słodkimi dodatkami, z owocami, lecz również z ziarnami. Do przyrządzenia takiej wersji dania potrzebne są:

  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanka płatków owsianych,
  • 1 łyżka konfitury,
  • 1-2 łyżki ziaren słonecznika.

Ciepłym mlekiem zalać płatki owsiane, odstawiając do spęcznienia. Po 5 minutach przemieszać całość i dodać konfitury. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni – można zastąpić ziarna słonecznika pestkami dyni – i również dodać do owsianki.

Zobacz także

Jak obniżyć cholesterol bez leków?

Cholesterol: Jak go skutecznie obniżyć? Powszechnie utarło się, iż przy podwyższonym tzw. złym cholesterorze (LDL) należy wystrzegać …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi