Strona Główna » Dom i ogród » Anyż – znakomity środek wykrztuśny

Anyż – znakomity środek wykrztuśny

biedrzeniec anyż, anyżówka, anyż zastosowanie, anyż właściwości, anyż przyprawa, leki z anyżu, syrop z anyżu, napar z anyżu
– znakomity środek wykrztuśny

Biedrzeniec anyż (Pimpinelła anisum)

Prawdopodobnie roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Uprawę anyżu w Europie rozpowszechnili Rzymianie. Do Polski został sprowadzony prawdopodobnie przez Benedyktynów. Obecnie występuje niemal wyłącznie jako roślina uprawna, czasem jako zdziczała.

Biedrzeniec anyż jest jednoroczną rośliną. Rozmnaża się z nasion (owoców), które wysiewa się wprost do gruntu w pierwszej połowie kwietnia. Nasiona anyżu można kupić w sklepach „Herbapolu” lub w aptekach pod nazwą owoc anyżu. Świeże pędy zebrane przed kwitnieniem, bywają stosowane jako przyprawa. Owoce anyżu dojrzewają pod koniec sierpnia, a ich zbiór rozpoczyna się w momencie żółknięcia łodyg i szarzenia owoców. Łodygi ścina się i suszy w pęczkach, baldachami do dołu. Potem młócone są owoce. Uzyskanie wartościowych owoców anyżu jest możliwe tylko wtedy, gdy lato jest ciepłe i suche.

Zawierające olejek eteryczny owoce pobudzają wydzielanie błon śluzowych w gardle, krtani, tchawicy; wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i poprawiają pracę całego przewodu pokarmowego; działają mlekopędnie, co ma duże znaczenie dla matek karmiących. Anyż można stosować przy nieżycie oskrzeli, problemach z trawieniem, nerwicy układu pokarmowego, anginy i innych chorób związanych z zaflegmieniem układu oddechowego.

Anyż stosuje się przede wszystkim jako przyprawa w wypieku pierników i innych ciast. Posypuje się nimi chleb i bułki, służy do wyrobu alkoholi – między innymi anyżówka. Kilka mielonych ziaren można dodać do mleka lub białej kawy na śniadanie, co skutecznie stawia na nogi. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ anyż działa pobudzająco na , rdzeń kręgowy i cały system nerwowy.

Nalewka z anyżu

20 g owoców anyżu wsypać do butelki zawierającej 0,25 1 spirytusu i odstawić w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach zlać płyn a wyługowane ziarna zalać 0,25 l czystej wódki i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Następnie obie nalewki połączyć i dosłodzić miodem. Zażywać 3 razy dziennie po 15-20 kropli z cukrem przy męczącym kaszlu (środek wykrztuśny), w bólach brzucha i dla pobudzenia trawienia.

Napar z anyżu

Łyżkę owoców zalać szklanką wrzącej wody przykryć na 15 minut, pić 4 razy dziennie przed jedzeniem dla pobudzenia trawienia lub po jedzeniu jako środek wykrztuśny.

Zobacz także

Koper włoski na zaburzenia żołądkowe i problemy z męskością

Koper włoski (Foeniculum capillaceum) Koper włoski (fenkuł włoski), jak sama nazwa wskazuje pochodzi z rejonu …