Ciasta z dodatkiem marchewki potrafią zaskoczyć. Marchewka jest warzywem bogatym w cukier a jej smak zmienia się podczas pieczenia, nadając wypiekom miękką i lekko wilgotną konsystencję. Takie ciasto wspaniale komponuje się z przyprawami korzennymi (gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon) czy orzechami. Marchewkowe babeczki to przykład deseru, który łączy wszytskie cechy idealnego marchewkowego ciasta.
Zobacz też przepis na marokańską pastę marchewkową.
Nasza propozycja to marchewkowe babeczki, w których słodycz marchewek łączy się z aromatem pomarańczy a całość podkreśla dodatek migdałów i cynamonu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na spotkanie w miłym towarzystwie.
Przed rozpoczęciem przygotowania babeczek warto przeczytać nasze porady o przygotowaniu muffinek.
- 3 średnie marchewki
- 25 g płatków migdałowych
- 200 g mąki
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
W drugiej misce wymieszaj mikserem jajka z olejem i śmietaną. Ciągle mieszając dosypuj partiami suche składniki. Na koniec dodaj marchew i otartą skórkę z pomarańczy.
Masę przełóż do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone babeczki możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Zobacz też przepis na ciasto twarogowe.