Bez czarny na przeziębienie

Napar z kwiatów

Łyżkę kwitów zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Pić 3-4 razy dziennie przy przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy i napotny. Gorący napar można stosować do inhalacji przy katarach.

Odwar z owoców

1—2 łyżki owoców zalać szklanką wody i zagotować, gotować 5 min. na małym ogniu, odstawić na 15 minut i odcedzić. Pić pół szklanki dziennie jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający, wspomagający w chorobie gośćcowej, reumatyzmie, chorobach zakaźnych.

Sok z owoców

Surowe owoce zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać 30 dag cukru na litr soku, rozlać do wymytych butelek. Butelki wstawić do dużego garnka z wodą i gotować 20-30 min. Pić 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniach, grypie, migrenie, rwie kulszowej i nerwobólach.

Powidła

Owoce gotować z miodem aż zgęstnieją. Rozpuszczoną w wodzie łyżkę takich powideł można pić przy złej przemianie materii.

Wino z owoców

Do 1 litra wody dodać 2 – 2,5 kg cukru, zagotować, ostudzić. Następnie wsypać 3 l świeżych owoców, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Studząc pod przykryciem dodać 2 dag drożdży, dokładnie wymieszać i przelać do gąsiora i postępować dalej jak z każdym domowym winem. Podgrzane wino jest bardzo dobre na przeziębienie. Podawane „normalnie” reguluje trawienie poprawia apetyt.

Zobacz także

Witaminy i minerały – co warto przyjmować o każdej porze roku

Często może się wydawać, że przyjmowanie witamin i minerałów w formie suplementów może być zależne głównie od określonej pory …

Podziel się ze znajomymi