Jak unikać skutków ubocznych po i przy zażywaniu antybiotyków?
Po zakończonej terapii antybiotykami, często dopadają nas skutki uboczne. Wzdęcia, wymioty, zaparcia, mdłości brak apetytu, to dolegliwości, które na pewno każdy, kto przeszedł antybiotykoterapię dobrze zna.
Dlaczego więc tak się dzieje, że musimy brać antybiotyki, żeby wyleczyć się z choroby, a kiedy to nam się uda wpadamy w kolejne problemy zdrowotne, wywołane właśnie przez nie?
Po pierwsze antybiotyki zawsze!!! zaburzą naszą florę bakteryjną. Prowadzi to do osłabienia naszego organizmu, nawet wtedy, gdy sami nie zauważamy żadnych niepokojących objawów.
STRAŻNICY NASZEGO ZDROWIA TO NASZE WŁASNE DOBRE BAKTERIE tzw. MIKROBY
Podczas brania antybiotyków, należy o nich pamiętać i je chronić. Pełnią one bardzo ważne funkcje w naszym organizmie: wzmacniają odporność na różne sposoby, uszczelniają ścianki nabłonka, aby do krwi nie przedostały się szkodliwe substancje. Wpływają na produkcję limfocytów, które zwalczają zarazki.
W przewodzie pokarmowym, odpowiadają za utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej, zapobiegając w ten sposób zakażeniom i biegunkom. Ale również: zmniejszają poziom cholesterolu, poprawiają wchłanianie pokarmów, uczestniczą w syntetyzowaniu przez nasz organizm witamin z grupy B i K.
Żeby, więc nie dopuścić do zniszczenia tak ważnych dla naszego życia i zdrowia dobrych bakterii, należy na bieżąco je uzupełniać. A więc podczas kuracji antybiotykami pamiętajmy o tym, żeby na bieżąco przyjmować probiotyki.
CZYM SĄ PROBIOTYKI?
Nazwa pochodzi z języka greckiego „pro bios”, czyli dla życia. Są to szczepy pałeczek kwasu mlekowego. Preparaty pro biotyczne, maja postać tabletek, kapsułek, proszku i płynu.
Musimy pamiętać, iż nie ma probiotyku uniwersalnego, który ochroni cały nasz organizm. Dlatego zanim je użyjemy, na ulotce sprawdźmy, na co działają.
Pamiętajmy, że produkty pro biotyczne należy zażywać od pierwszego dnia leczenia antybiotykami i konieczne jeszcze kilka dni po zakończeniu ich zażywania.
JEDZMY JOGURTY I KISZONKI W TRAKCIE LECZENIA ANTYBIOTYKAMI I PO NIM
W trakcie leczenia antybiotykami, jedzmy cenne dla zdrowia: jogurty, kefiry, maślanki, kiszone ogórki i kapustę kiszoną – dostarczają one cenne bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność naszego organizmu.
Wszelkie produkty mleczne i jego przetwory, można spokojnie jadać kilka godzin przed zażyciem antybiotyku, lub kilka godzin po zażyciu. Kiedy nasza kuracja antybiotykami się zakończy, pijmy jeszcze przez kilka dni, co najmniej szklankę jogurtu dziennie i jedzmy regularnie produkty zawierające bakterie mlekowe.
OWOCE I WARZYWA PRZY BRANIU ANTYBIOTYKÓW, ALE BEZ CYTRUSÓW
Podczas choroby, nasz organizm traci nie tylko cenne dla naszego zdrowia bakterie, ale również witaminy. Żeby zapobiec awitaminozie w naszym organizmie, w trakcie leczenia jedzmy więcej niż zwykle warzyw i owoców. Najlepiej pijmy świeże soki, dostarczają one najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Najważniejsza dla naszego organizmu jest witamina C, gdzie jej szukać poza tabletkami? A więc najwięcej jej znajdziemy w natce pietruszki, brokułach, brukselce, kiszonej kapuście i cytrusach. Ale tu jest pewien problem, owszem cytrusy zawierają dużo cennej witaminy C, ale zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyków.
Dlatego pamiętajmy!!!!! Nie wolno nam popijać antybiotyku sokami cytrusowymi, najlepsza będzie przegotowana woda.
Antybiotyki, zawsze zażywamy na 1 godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. W trakcie leczenia antybiotykami, najlepiej dajmy sobie spokój z sokami i wszelkiego rodzaju wyciągami z grejpfruta, czy pomarańczy.
Włączmy te owoce do naszej diety po zakończeniu naszego leczenia antybiotykiem. Doskonałe na rekonwalescencję są dobrze nam znane zupy jarzynowe, soki z marchwi i surówki. Jedzmy codziennie miód, cebulę, czosnek, chrzan- to doskonałe naturalne leki działające bakteriobójczo.
MULTIWITAMINY DOSKONAŁE, ALE DOPIERO PO LECZENIU ANTYBIOTYKIEM
Biorąc antybiotyki, nie zażywajmy żadnych preparatów witaminowych. Musimy wiedzieć o tym, iż witaminy doskonale wspomagają nasz organizm w walce o zdrowie, ale są też doskonałą pożywką dla bakterii.
Poza tym antybiotyki zabijają zarówno dobre jak i złe bakterie, a także pozbawiają organizm cennych witamin. Dlatego witaminy są bardzo dobre po zakończeniu kuracji antybiotykowej, żeby wzmocnić i naprawić szkody wyrządzone prze chorobę i antybiotyk.
Podczas leczenia odstawmy, także wszelkie preparaty zawierające: żelazo i wapń, gdyż osłabiają one działanie antybiotyku.