Strona Główna » Zdrowie » Choroby i leczenie » Głóg naturalny lek na serce

Głóg naturalny lek na serce

Głóg pospolity
pospolity

Głóg dwuszyjkowy, pospolity (Crataegus oxyacantha)

W Europie i Azji rośnie prawie 100 gatunków głogu. W Polsce występuje 5 gatunków z czego najpopularniejsze są dwa: jedno i dwuszyjkowy. Z zielarskiego punktu widzenia na uwagę zasługuje ten drugi gatunek. Jest to ciernisty krzew (czasem małe drzewko) o białych lub różowych kwiatach o dwuszyjkowych słupkach (stąd nazwa) promieniście zebrane w baldachogrona. Wytwarza okrągłe lub jajowate ciemnoczerwone owoce. Krzew dorasta do 8 metrów, korona wyraźnie asymetryczna. Głóg można spotkać w przydrożach, rzadkich lasach, jest sadzony jako żywopłot i naturalna ochrona sadów.
głogu zbiera się od maja do czerwca, ścinając nożem w dni pogodne i po obeschnięciu rosy. Odradza się zrywania całych kwiatostanów ponieważ gniecie się w ten sposób , które podczas suszenia czarnieją. Owoce zrywa się jesienią, kiedy uzyskają barwę ciemnoczerwonobrunatną, ale są jeszcze twarde. Zebrane owoce przed suszeniem należy wyczyścić z szypułek i urywanych przy
okazji gałązek. Kwiaty można suszyć w suszarni naturalnej, przy dobrym przepływie powietrza, owoce – wyłącznie w suszarni termicznej, w temperaturze około 50°C, po wysuszeniu należy wyrzucić owoce sczerniałe.

Kwiaty i owoce głogu zawierają duże ilości witamin A, C, P, z grupy B oraz mikroelementy (m.in. żelazo, kobalt, miedź, magnes i mangan). z głogu (przede wszystkim z kwiatów) działają rozkurczowo na gładkie naczyń krwionośnych, dróg moczowych i jelit. Leki z głogi stosuje się przy chorobie wieńcowej – pomaga usunąć i uczucie duszności. Głóg działa też korzystnie bezpośrednio na mięsień sercowy, gdyż wzmagając nieco siłę skurczów serca zwalnia równocześnie ich częstotliwość, a więc poprawia ekonomikę jego pracy, pozwalając tym samym na efektywniejszy wypoczynek jego mięśnia. Zioło rozszerzając krwionośne poprawia ponadto bilans tlenowy coraz częściej niedotlenionego mięśnia sercowego. Przetwory z głogu obniżają też poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na krwionośne w mózgu, obniżają tętnicze ciśnienie krwi pochodzenia nerkowego, działają lekko moczopędnie i uspokajająco.

Na kolejnej stronie zapoznaj się jak zrobić wyciąg lub odwar z głogu, a także powidła.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 rzeczy których nigdy nie należy udostępniać na Facebook’u

Wiele osób nie ma pojęcia o tym, że udostępniane przez nich zdjęcia lub filmy na Facebook’u …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość