Nie ma jak szarlotka! Pachnące cynamonem i goździkami ciasto z jabłkami. Pieczone przez cały rok a szczególnie jesienią, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Najbardziej popularną wersją jabłecznika jest ten z kruszonką.
Mąkę przesiej, połącz z cukrem pudrem i z masłem. Masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i schłódź przez 30 minut w zamrażalniku. Przygotuj farsz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Upraż na suchej patelni, dodając goździki, cynamon, esencję. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodaj około łyżkę cukru. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Połowę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na tortownicę. Lekko przygnieć dłonią i wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.