Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

Nie ma jak szarlotka! Pachnące cynamonem i goździkami ciasto z jabłkami. Pieczone przez cały rok a szczególnie jesienią, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Najbardziej popularną wersją jabłecznika jest ten z kruszonką.

jablecznik

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
FARSZ:
  • 2 kg jabłek
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej

Mąkę przesiej, połącz z cukrem pudrem i z masłem. Masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka śmietanę i waniliowy. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i schłódź przez 30 minut w zamrażalniku.

Przygotuj farsz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Upraż na suchej patelni, dodając goździki, cynamon, esencję. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodaj około łyżkę cukru.

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na tortownicę. Lekko przygnieć dłonią i wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj resztę . Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 sposobów na nudę

Czym jest nuda, każdy wie. Jak jest uciążliwa, to także wie każdy z nas. Czasami …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość