Jadalne kwiaty z ogrodu

Czy wiesz, że w Polsce rośnie ponad 70 gatunków kwiatów, które można jeść? Większość ich jest łatwo dostępna. Niektóre z nich można uprawiać na balkonie czy działce. Możemy je zebrać na łące czy w jakimś innym nieskażonym miejscu za miastem. Najlepsze są te zebrane w ładną pogodę, w środku dnia, kiedy zdążą obeschnąć z rosy.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty

Nasturcja. Zaczyna kwitnąć w maju kończy w październiku. Jej kwiaty mają właściwości bakteriobójcze. Są bogate w przeciwutleniacze i potrzebne dla zdrowia karotenoidy. Zawierają sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Świetna w sałatkach. Można je dodawać do sera, potraw z jaj, zapiekanek.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyAkacja. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jej zebrane w girlandy białe kwiaty mają słodki, migdałowy zapach. Mają właściwości uspokajające i moczopędne. Pomagają obniżyć gorączkę. To ciekawy dodatek do naleśników.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyNagietek. Kwitnie od maja do września. Są bogate w witaminy A, C i z grupy B. Płatki mają lekko pieprzowy posmak. We Francji używa się ich jako przyprawy kuchennej. Płatki można dodawać do jajecznicy, ciastek, zup, sosów, makaronów, można bawić nimi ryż.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyFiołek trójbarwny. Kwitnie od kwietnia do października. Często uprawiany w przydomowych ogródkach. Kwiaty zawierają dużo witamin i ważnych mikroelementów. Doskonale smakują kandyzowane. By je przygotować trzeba rozprowadzić pędzelkiem na kwiatach ubitą na sztywno pianę i posypać cukrem. Następnie trzeba wysuszyć w temperaturze 90 stopni C. Takie kwiaty są świetną dekoracją tortów. Poznaj również inne sposoby dekoracji tortów i ciast.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty Cukinia, dynia. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jej kwiaty zawierają witaminy C, B1, B2, PP, wapń i potas. Przyśpieszają przemianę materii i odkwaszają organizm. Kwiaty doskonale smakują smażone (patrz niżej).

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyCzarny bez. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Mają słodkawy smak. Zawierają duże ilości flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyOgórecznik lekarski. Kwitnie na niebiesko od czerwca do sierpnia. Roślina pachnie jak ogórek, często jest więc zwana ziołowym ogórkiem. Pobudzają nadnercza do produkcji adrenaliny. Są źródłem potasu i soli mineralnych. Kwiaty dodaje się do sałatek, można jeść również młode jeszcze nie owłosione listki.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyStokrotka. Kwitnie od marca do listopada. Kwiaty mają działanie wzmacniające. Wspomagają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Kwiaty można dodawać do sałatek, sosów, zup, masła ziołowego, omletów, sałatki ziemniaczanej.

Kwiaty smażone to pyszne i pachnące danie. Można w ten sposób przygotować kwiaty dyni, cukinii, kiście akacji i baldachimy czarnego bzu.

Jak usmażyć kwiaty?

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty

Kwiaty opłucz, odsącz. Zanurz w cieście naleśnikowym (akacja, czarny bez) lub w jajku i bułce tartej (dynia, cukinia). Wrzuć na rozgrzany olej i smaż z obu stron. Kwiaty dyni i cukinii dopraw solą i pieprzem. Smażone kwiaty akacji i czarnego bzu oprósz cukrem.

Sałatki z kwiatów

Kwiaty świetnie prezentują się w surówkach i sałatkach. Kwiaty stokrotki to ciekawe przybranie tradycyjnej sałatki warzywnej. Bardzo dobrze w sałatkach wyglądają kwiaty (oraz listki) nasturcji – mają smak podobny do rzeżuchy. Kwiaty mieczyka ożywią zieleń sałaty – mają podobną do nich strukturę i posmak. Do sałatek świetnie nadają się kwiaty i młode liście ogórecznika. Akacja jest dobrym dodatkiem do sałatek na słodko.

Zobacz także

Jakie kwiaty wybrać na balkon?

Marzeniem nie jednego z nas jest pięknie ukwiecony, tonący w barwnych pąkach taras lub niewielki balkon. Poniżej przedstawiamy …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi