Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami to propozycje doskonale nadająca się na rodzinne spotkania. Słodki smak bakalii doskonale komponuje się z drobiem, a odpowiednie pieczenie sprawi, że pierś będzie soczysta. Pierś taka to prosta i tania propozycja na wyszukane danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.


Składniki potrzebne do przygotowania piersi nadziewanej bakaliami:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • namoczona w mleku czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • po 5 dag płatków migdałów i orzechów włoskich
  • po łyżce sparzonych rodzynek i posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Piersi z kurczaka rozłącz. Ostrym nożem powycinać “kieszonki”. Piersi natrzyj solą i pieprzem.

Masło utrzyj z jajkami na puch. Stale ucierając dodaj posiekane bakalie, odciśniętą bułkę, sól, cukier, pietruszkę przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Farszem napełnij “kieszonki” w piersiach z kurczaka. Każdą pierś zawiń w folię aluminiową. Włóż do naczynia żaroodpornego.  Wstaw od piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Rozedrzyj folię i zostaw mięso jeszcze chwilę w gorącym piekarniku.

Pierś z kurczaka z bakaliami możesz podawać zarówno na zimno jaki na ciepło, jako dodatek do pieczywa czy ziemniaków.

Możesz spróbować z innymi bakaliami, na przykład z suszonymi morelami,

Smacznego.

Zobacz także

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Zobacz jak dobrze ubijać słodką śmietankę kremówkę bez użycia miksera. Pamiętaj, aby śmietana przed rozpoczęciem ubijaniem była …

Podziel się ze znajomymi