Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami to propozycje doskonale nadająca się na rodzinne spotkania. Słodki smak bakalii doskonale komponuje się z drobiem, a odpowiednie pieczenie sprawi, że pierś będzie soczysta. Pierś taka to prosta i tania propozycja na wyszukane danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.

pierś z kurczaka nadziewana bakaliami, pierś z kurczaka na słodko, kurczak z rodzynkami, kurczak w bakaliach, kurczak z migdałami, dania z drobiu, pieczenie piersi z kurczaka, proste danie z piersi kurczaka


Składniki potrzebne do przygotowania piersi nadziewanej bakaliami:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • namoczona w mleku czerstwa bułka
  • 2
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • po 5 dag płatków migdałów i orzechów włoskich
  • po łyżce sparzonych rodzynek i posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Piersi z kurczaka rozłącz. Ostrym nożem powycinać „kieszonki”. Piersi natrzyj solą i pieprzem.

Masło utrzyj z jajkami na puch. Stale ucierając dodaj posiekane , odciśniętą bułkę, sól, , pietruszkę przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Farszem napełnij „kieszonki” w piersiach z kurczaka. Każdą pierś zawiń w folię aluminiową. Włóż do żaroodpornego.  Wstaw od piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Rozedrzyj folię i zostaw jeszcze chwilę w gorącym piekarniku.

z bakaliami możesz podawać zarówno na zimno jaki na ciepło, jako dodatek do pieczywa czy ziemniaków.

Możesz spróbować z innymi bakaliami, na przykład z suszonymi morelami,

Smacznego.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

ubijanie smietany bez miksera

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Zobacz jak dobrze ubijać słodką śmietankę kremówkę bez użycia miksera. Pamiętaj, aby śmietana przed rozpoczęciem …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość