Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami

Pierś z kurczaka nadziewana bakaliami to propozycje doskonale nadająca się na rodzinne spotkania. Słodki smak bakalii doskonale komponuje się z drobiem, a odpowiednie pieczenie sprawi, że pierś będzie soczysta. Pierś taka to prosta i tania propozycja na wyszukane danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.

pierś z kurczaka nadziewana bakaliami, pierś z kurczaka na słodko, kurczak z rodzynkami, kurczak w bakaliach, kurczak z migdałami, dania z drobiu, pieczenie piersi z kurczaka, proste danie z piersi kurczaka


Składniki potrzebne do przygotowania piersi nadziewanej bakaliami:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • namoczona w mleku czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • po 5 dag płatków migdałów i orzechów włoskich
  • po łyżce sparzonych rodzynek i posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Piersi z kurczaka rozłącz. Ostrym nożem powycinać „kieszonki”. Piersi natrzyj solą i pieprzem.

Masło utrzyj z jajkami na puch. Stale ucierając dodaj posiekane bakalie, odciśniętą bułkę, sól, cukier, pietruszkę przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Farszem napełnij „kieszonki” w piersiach z kurczaka. Każdą pierś zawiń w folię aluminiową. Włóż do naczynia żaroodpornego.  Wstaw od piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Rozedrzyj folię i zostaw mięso jeszcze chwilę w gorącym piekarniku.

Pierś z kurczaka z bakaliami możesz podawać zarówno na zimno jaki na ciepło, jako dodatek do pieczywa czy ziemniaków.

Możesz spróbować z innymi bakaliami, na przykład z suszonymi morelami,

Smacznego.

Zobacz także

Jak uprawiać zioła w domu?

Świeże zioła to doskonały dodatek do potraw, napoi. Zapobiegają chorobom, ułatwiają trawienie. Są o wiele smaczniejsze niż suszone, a poza …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi