Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Jak przygotować indyka na obiad?

Jak przygotować indyka na obiad?

pieczenie indyka, przepis na indyka, pieczony indyk, jak upiec indyka,
Przygotowanie indyka do pieczenia

Jeśli duży nie mieści się w całości do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek i spłaszczyć bryłę mięsa. Lepiej jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg.
Większość mięs dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia. Zapobiega to proce­som, przez które staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku należy wykonać przed wło­żeniem tuszki do piekarnika.
Aby mięso indycze pod wpływem pieczenia nie zrobiło się suche i łykowate, warto je solid­nie posmarować masłem.
Aby indyka, kurczaka lub kaczki była zło­cista i chrupiąca, można posmarować tuszkę kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami. Wśród tych ostatnich nie może zabraknąć sporej szczypty słodkiej papryki.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 przydatnych codziennych nawyków

Nawyki i przyzwyczajenia bywają silniejsze, niż nam się wydaje. Zamiast ignorować ten fakt, dobrze jest …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość