Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Jak przygotować indyka na obiad?

Jak przygotować indyka na obiad?

pieczenie indyka, przepis na indyka, pieczony indyk, jak upiec indyka,
Przygotowanie indyka do pieczenia

Jeśli duży nie mieści się w całości do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek i spłaszczyć bryłę mięsa. Lepiej jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg.
Większość mięs dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia. Zapobiega to proce­som, przez które staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku należy wykonać przed wło­żeniem tuszki do piekarnika.
Aby mięso indycze pod wpływem pieczenia nie zrobiło się suche i łykowate, warto je solid­nie posmarować masłem.
Aby indyka, kurczaka lub kaczki była zło­cista i chrupiąca, można posmarować tuszkę kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami. Wśród tych ostatnich nie może zabraknąć sporej szczypty słodkiej papryki.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Jak zrobić maseczkę do twarzy ze śmietany

Jak zrobić maseczki na bazie śmietany?

Maseczka do twarzy na bazie śmietany Śmietana bywa kojarzona zarówno ze smacznym, jak i tuczącym produktem …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość