Jak przygotować indyka na obiad?

pieczenie indyka, przepis na indyka, pieczony indyk, jak upiec indyka,
Przygotowanie indyka do pieczenia

Jeśli duży indyk nie mieści się w całości do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek i spłaszczyć bryłę mięsa. Lepiej jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg.
Większość mięs dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia. Zapobiega to proce­som, przez które mięso staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku należy wykonać przed wło­żeniem tuszki do piekarnika.
Aby mięso indycze pod wpływem pieczenia nie zrobiło się suche i łykowate, warto je solid­nie posmarować masłem.
Aby skóra indyka, kurczaka lub kaczki była zło­cista i chrupiąca, można posmarować tuszkę kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami. Wśród tych ostatnich nie może zabraknąć sporej szczypty słodkiej papryki.

Zobacz także

10 pomysłów na szybki obiad, dzięki którym szybko zjesz

10 przepisów na szybki obiad Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. W takiej sytuacji konieczne jest posiadanie pod ręką …

Podziel się ze znajomymi