Jak rozpoznać świeżość drobiu?

świeży kurczak, jak rozpoznać świeże mięso, dobry kurczak, drób, świeża żywność
Świeże mięso drobiowe

Świeży drób powinien mieć suchą skórę o równomiernej kremowej barwie. Głównym objawem nieświeżości są zielonkawe plamy na części grzbietowej. Kupując drób, warto również zwrócić uwagę na to, czy nogi są gięt­kie, mostek miękki, a piersi mięsiste oraz ja­sne. Jeśli to możliwe, lepiej też zrezygnować z zakupów mięsa w hipermarketach. Szczegól­nie zaś trzeba wystrzegać się drobiu pakowa­nego, na tackach.
Najlepiej kupować młode okazy drobiu. Moż­na je rozpoznać po miękkim mostku i białej skórze. Warto też pamiętać, że u młodego drobiu tłuszcz jest biały, a nie żółty. Stary ko­gut natomiast zawsze ma ciemnoczerwony grzebień. Wiek gęsi można zaś dodatkowo rozpoznać po łapkach. Młode sztuki mają łap­ki szare lub czarne, stare – czerwone. Ostre pazury świadczą o tym, że drób jest świeży i dorastał w naturalnych warunkach.

 

Zobacz także

zrowe odzywianie

10 zasad zdrowego odżywiania

Jak zdrowo się odżywiać ? Zdrowe odżywianie to nie fanaberia, to nie tylko chęć schudnięcia. Jedzenie zgodnie z potrzebami ciała wpływa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.