Jak się pozbyć zapachu baraniny?

baranina, zapach baraniny, jak usunąć zapach baraniny, przyrządzanie baraniny, baranina przepisy,
Jak usunąć specyficzny zapach baraniny?

Zapach baraniny jest tak specyficzny, że niewiele osób go lubi. Jednak jest to mięso bardzo smaczne i szlachetne, więc nie warto go sobie odmawiać ze względu na przykry zapach. Charakterystyczny zapach można usunąć na kilka sposobów. W pierwszej metodzie wystarczy bardzo dokładnie wyciąć z mięsa tłuszcz, bo to on powoduje dziwny zapach mięsa. Tyle, że nie wystarczy wycięcie tego tłuszczu, który jest na, zewnątrz, ale konieczne jest także pozbycie się tłuszczu wewnątrz-tkankowego. Dla niektórych może to być trochę kłopotliwe, ale ta metoda gwarantuje usunięcie specyficznego zapachu z baraniny.

Innym sposobem pozwalającym na usunięcie nieprzyjemnego zapachu jest staranne mycie baraniny w ciepłej wodzie. Kolejnym sposobem wymagającym poświęcenia czasu jest moczenie baraniny w maślance lub mleku przez dwa dni – wtedy mięso skruszeje i baranina straci nieprzyjemną woń.
Warto jeszcze dodać, że oprócz zapachu duży wpływ, na jakość i smak mięsa ma okres, w jakim kupiliśmy mięso. Baraninę i jagnięcinę należy jeść tylko wiosną i latem, bo wtedy mięso ze sztuk zabijanych jest najsmaczniejsze.  W okresie między październikiem a marcem nie należy kupować tego rodzaju mięsa, ponieważ nie jest ono smaczne.

Zobacz także

nakrycie wielkanocne

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne?

Zarówno Boże Narodzenia jak i Wielkanoc na swoje tradycyjne potrawy. Jak zawsze są pewne różnice w zależności od regionu …

Podziel się ze znajomymi